2024m. March 29d. 08:51:41

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 2

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Pitonai » Tigrinis pitonas 
 
Tigrinis pitonas
 

Tigrinis pitonas - Python molurus

Tigrinis pitonas - Python molurus (kartais dar literatūroje vadinamas – kalnų pitonu, indišku pitonu (Python molurus molurus), Birmos pitonu (Burmese Python) yra žinomiausias pitonų genties atstovas. Pitonams priskiriamos pačios didžiausios Rytinio pusrutulio faunos gyvatės, o tigrinis pitonas tarp jų užima vieną iš aukščiausių vietų. Ilgiu tigrinis pitonas nusileidžia tik tinkliniam pitonui (Python reticulatus) – tigrinis pitonas kartais išauga iki 8 metrų ilgio, o tinklinis pitonas virš 10 metrų, bet tigrinis pitonas lenkia jį savo svoriu. Tigrinis pitonas gali sverti daugiau kaip 300kg!
Pavadinimas „pitonas“ kilęs iš Senovės Graikijos, tiesa tuomet jis skambėdavęs kiek kitaip. „Tifonas“ ar „Pifonas“ - graikų mitologijoje Gajos ir Tartaro sūnus, monstras, šimtagalvė baidyklė, milžinišku gyvatės kūnu. Vėliau kai keliautojai užtiko tropiniuose Azijos miškuose ir Afrikos savanose gigantiškas gyvates, kurių ilgis 4 – 5 kartus viršydavo žinomų europietiškų žalčių ilgį, šitoms supergyvatėms davė mitinės baidyklės vardą „pitonas“.
Visi tikriausiai yra skaitę knygą ar matę filmą „Džiunglių knyga“ (dar žinomą kaip „Mauglis“) Vienas iš pagrindinių veikėjų – pitonas Kaa. Tiesa Kiplingo variante Kaa – kilniaširdis Mauglio gynėjas, teigiamas personažas, o Voltas Disnėjus pavaizdavo jį kaip didžiausią niekšą. Matomai, amerikiečiams daugiau simpatijų suteikia triukšmingosios makakos nei išmintingas filosofas pitonas. Ramina tik tai, kad knygoje Kaa beždžiones suėda. Svarbu tai, kad prototipas Kaa yra būtent tigrinis pitonas, o tiksliau rytietiškas jo porūšis.
Tigrinis pitonas aptinkamas Pietų ir Pietryčių Azijos džiunglėse bei lietinguose ir kalnų miškuose. Paplitęs dideliame areale, pagal kurį herpetologai skirsto į tris gerai atskiriamus porūšius.

Indiškas pitonas

Python molurus molurus

Indiškas pitonas - Python molurus molurus (sinonimai: šviesusis tigrinis pitonas, vakarinis tigrinis pitonas) vidutinio dydžio gyvatė, kurios ilgis dažniausiai neviršija 4 metrų, bet žinomi ir 6 metrų dydžio individai. Anksčiau buvo plačiai paplitęs Indijoje, Pakistane, Bangladeše. Spalvingumu šis porūšis nepasižymi: gelsvai pilkam fone netvarkingai išmėtytos žalos spalvos keturkampės dėmės. Dėl intensyvaus gamtinių išteklių naudojimo indiško pitono gyvenamasis arealas smarkiai sumažėjo. Šiuo metų indiški pitonai kai kur dar sutinkami nedideliuose Pietų Indijos draustiniuose ar rezervatuose. Visur indiškas pitonas yra saugomas, jis įtrauktas į nacionalinę ir tarptautinę Raudonąją knygą. Taip pat veisiamas keliuose pasaulio zoologijos soduose.

Ceilono tigrinis pitonas

Python molurus pimbura

Ceilono tigrinis pitonas - Python molurus pimbura – pats mažiausias iš tigrinių pitonų. Dažniausiai jo ilgis neviršija 2,5 - 3 metrų. Išvaizda panašus į anksčiau aprašytą indišką pitoną, su kuriuo anksčiau buvo priskiriami vienam porūšiui. Nuo indiško pitono skiriasi ne tik dydžiu, bet ir dėl raudonų galvos atspalvių. Jį dažnai taip ir vadina – raudongalvis tigrinis pitonas. Tai taip saugomas, retas porūšis, aptinkamas Ceilono saloje (Šri Lanka) išlikusiuose pirmykščiuose miškuose ir džiunglėse.

Tamsusis tigrinis pitonas

Python molurus bivittatus

Tamsusis tigrinis pitonas - Python molurus bivittatus – pats didžiausias, pats ryškiausias ir pats populiariausias zoologijos sodų ir namų terariumų kolekcijų pitonas iš šios grupės. Pavadinimas kilęs dėl tamsesnių atspalvių nei kitų porūšių. Gyvena lietinguose Pietų Kinijos, Kambodžos, Tailando, Vietnamo, Laoso kalnų miškuose, kartais dar vadinamas Birmos kalnų pitonu. Į kalnus kartais pakyla net iki 1800m. virš jūros lygio.

Visur tigriniai pitonai laikosi kalvotose vietovėse, pakalnėse, krūmais apžėlusiuose kirtimuose, bambukų giraitėse. Dažnai apsigyvena šalia upės ar kito vandens telkinio. Noriai lenda į vandenį ir gali valandomis gulėdami vandenyje tykoti grobio. Maitinasi tigriniai pitonai visais žinduoliais ir paukščiais, kurie tik tinka jiems pagal dydį, nuo smulkių graužikų ir žvirblinių paukščių iki makakų, šakalų, mažų antilopių, fazanų, žąsų ir ančių. Žinomi atvejai, kai suaugęs pitonas puolė net leopardą. Žmogui neagresyvus, bet bandant sugauti gali stipriai apkandžioti.

Laikymo sąlygos

Tigriniai pitonai, nepaisant didelio jų dydžio, labai dažnai laikomi mėgėjiškuose namų terariumuose, dėl jų nepriekaištingo charakterio, ramaus būdo, lengvo dauginimosi.
Jaunam pitonui užteks nedidelio 90 x 40 cm ploto terariumo. Suaugusiam pitonui dugno plotis turi būti 1 kvadratinis metras ar daugiau. Didelę terariumo dalį turi užimti vandens talpa, kadangi pitonai labai daug laiko praleidžia vandenyje. Baseinui galima naudoti atitinkamo dydžio plastikinę vonelę.
Temperatūra geriausia palaikyti kaitrinėmis lemputėmis ar šildymo kabeliu. Diena ji turėtų būti 28° - 32°C, o naktį 4 - 5 laipsniais mažesnė. Vasarą, kai oro temperatūra daugiau nei 23°C, pitoną labai sveika, kartą į savaitę išnešti į lauką pasilepinti natūraliais ultravioletiniais saulės spinduliais, o taip pat stimuliuoti miokardo infarktą ir padažnėjusius mikčiojimo atvejus jūsų mikrorajono kaimynams.
Jei rimtai, tai lauko iškyloms reiktų pasirinkti nuošalesnę vietą, be žmonių ir šunų.

Maitinimas

Pagrinde pitonai maitinami baltomis laboratorinėmis žiurkėmis. Jauni pitonai su apetitu kerta peles ir viščiukus. Suaugusiems, be žiurkių, galima pasiūlyti balandžių, vištų, triušių, jūrų kiaulyčių. Nepamirškite, kad laisvėje katės, leopardai, vilkai, šakalai yra potencialus pitonų grobis. Jei laikote namie šuniuką ar katę, saugokitės, kad smalsumas nepaverstų jūsų keturkojų augintinių eiliniais pusryčiai jūsų šliaužiojančiam numylėtiniui.
Terariumas turi sandariai užsidaryti ir būti neprieinamas vaikams. Jų pitonas nesuės, bet gali stipriai išgąsdinti ar skaudžiai įkąsti.
Ilgainiui, pitoną galimą pripratinti imti negyvą maistą pvz. šaldytas vištas (prieš maitinimą atšildomos). Jaunus pitonus reiktų maitinti kartą per savaitę, maždaug dviejų metrų dydžio paauglius reiktų šerti kartą per dvi savaites, 3 metrų suaugėlius – kartą į mėnesį. Stambius pitonus didesnius nei 3,5 metro ilgio reiktų šerti 8 kartus per metus.
Vienkartinė maisto dozė turėtų būti 1/10 gyvatės masės dydžio, t.y. stambus 20kg dydžio pitonas turėtų gauti po 1 dviejų kilogramų vištą ar triušį kas pusantro mėnesio.

Veisimas

Veisimui reikės didelio, erdvaus terariumo, tinkančio pitonų porelei, ne mažesnio nei 1 kv. metras ploto. Pitonai lengvai poruojasi be jokios papildomos stimuliacijos. Užtenka tik vieną mėnesį patelę palaikyti atskirai nuo patino ir po to suleisti. Praėjus 40 – 50 dienų po poravimosi patelė padeda nuo 5 iki 50 (rekordas 107!) kiaušinių. Kiaušinių kiekis priklauso nuo patelės amžiaus ir dydžio. Patelė nepalieka kiaušinių likimo valei, bet apsuka juos ratu ir saugo. Tuo metu patelės kūno temperatūra būna padidėjusi, tai reiškia, kad ji ne tik saugo kiaušinius, bet ir juos šildo, „peri“.
Visgi rekomenduojama nepasikliauti gamta, o išimti kiaušinius iš terariumo ir patalpinti į specialų inkubatorių. Inkubatoriumi gali būti ir 80 litrų akvariumas, kurio dugne paklota 15 – 20cm drėgnų samanų ar kitų drėgmę palaikančiu turiniu. Kampe reikia įstatyti trilitrinį stiklainį su vandeniu. Į stiklainį įstatyti akvariumo šildytuvą su termoreguliatoriumi ir nustatyti 32 laipsnių temperatūrą. Ant samanų reikia atsargiai suguldyti kiaušinius, stenkitės jų nevartyti ir sudėkite taip kaip gulėjo terariume.
Inkubacija trunka apie keturias savaites. Jauniklių dydis būna 45 – 60 cm ilgio. Po 5 – 7 dienų po išsiritimo jaunikliai ima intensyviai ieškoti maisto. Mažylius iki dviejų mėnesių geriausia maitinti pelėmis kas 3 – 5 dienas. Vėliau jau galima maitinti kas savaitę. Lytinės brandos tamsieji tigriniai pitonai sulaukia būdami 3 metrų ilgio, tokį ilgį jis gali pasiekti būdamas šešių ar tik dviejų metų, viskas priklauso nuo maitinimo intensyvumo ir laikymo sąlygų.
Pastaruoju metu yra dirbtinai išveisti įvairių spalvinių variacijų tigriniai pitonai: albinosai – su raudonomis akimis, geltona nugara ir baltai rožinėmis dėmėmis;
Python molurus albine

snieginiai pitonai – juodomis akimis, balta be dėmių nugara;
Python molurus snow

juostuotieji pitonai - gelsvai ruda nugara ir žalomis juostomis;
Python molurus striped

granitiniai pitonai – alyviniame fone išmėtyti juodi taškučiai
Python molurus granite

ir dar daugelis kitų.
Jei jau TVIRTAI nusprendėte įsigyti tigrinį pitoną, tai įsipareigojimus prisiimate ilgam, nes pitonai gyvena 25 ir daugiau metų. Gerai PAGALVOKITE ar tikrai užteks jums kantrybės virš 20 metų nuolt rūpintis iki 8 metrų ilgio ir 300kg svorio užaugančiu va tokiu "sliekiuku":
Python molurus bivittatus


Šaltinis: Ptichka.ru

Vertė: Ravenous

Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#1 | Natrix · 2006 March 21 21:49:22
Hm.,del dydzio nebuciau toks tikras,daug kur raso,kad tigrinis isauga iki 6,5 m. ilgio ,o svoris~150-170kg.Frown
#2 | herpetologas · 2006 September 15 16:32:33
liudna paskutineje nuotraukoje matomo pitono seimininko baigtis,jau pries 14 metu zinojau sia istorija,jis buvo prarytas savo paties mylimiausio padaro,isimtinis atvejis bet tokiu buna:conf:Grinisap:
#3 | Mariezas · 2006 November 19 14:56:05
Eh fainas gyvunas labai noreciau to kur auga iki 3metru bet tokio mazesnio speju ir kaina didesne Grinisap:
#4 | Ausraa · 2009 June 13 18:22:39
grazus tas "sliekiukas" Grin
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8241
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36150703 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma