2024m. March 28d. 15:19:59

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 5

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Vorai » Ctenizidae šeimos vorai 
 
Ctenizidae šeimos vorai
 

Dydis :
Ilgis: dažniausiai apie 25mm
Burnos organai: Cheliceros su nuodų liaukų latakelias
Akys: 4 poros paprastų akių


Gyvenimo būdas:
Įpročiai: dieną slepiasi požeminiame namelyje, o naktį medžioja.
Maistas: žemės paviršiuje gyvenantys vabžiai ir kiti bestuburiai.
Gyvenimo trukmė: 1-2 metai.

Paplitimas: Ctenizidae šeimos vorai gyvena vidutinio klimato juosoje, tropikuose ir subtropikuose.

Apsauga: Kai kurių rušių vorai reti, tačiau išnykimas negresia.


Ctenizidae šeimos vorai yra pavojingi plėšrūnai, viliojantys auką į spąstus prie užmaskuoto tunelio, kur dieną slepiasi nuo priešų ir augina palikuonis.
Ctenizidae šeimos vorai – vieni išradingiausių statybininkų gyvūnų pasaulyje. Norėdami apgauti priešą ir paslėpti įėjimą i tunelį arba sumedžioti grobį, jie imasi įvairiausiu gudrybių. Tačiau kartais vorai patys tampa jais mintančių vapsų aukomis, kurios ilenda į tunelį ir savo nuodais paralyžiuoja negalintį pasprukti vorą.

Gyvenimo būdas: Ctenizidae šeimos vorai gyvena požeminuose tuneliuose, kuriuos rausia cheliceromis. Ant chelicerų yra specialūs žemei rausti skirti dantukai. Cheliceros – tai priekinė galvakrūtinės kojų pora. Jos baigiasi nageliais, kurių galuose atsiveria nuodų liaukų latakėliai. Rausdami tunelius Ctenizidae šeimos vorai aštriais chelicerų nageliais formuoja žemęs rutuliukus, kuriuos tempia į žemės paviršių. Įėjimą į tunelį vorai uždengia dangteliu. Dangtelis – tai storesnė arba plonesnė luobelė, sudaryta iš žemių, sumaišytų su keliais sluoksniais voratiklio gijų. Vorai sugaišta daug laiko, kol suformuoja idealios formos dangtelį, kad sandariai uždarytų urvo įėjimą. „Durys“ uždengiamos užuolaidėle, pagaminta iš voratinklio, samanų ir augalų gabalėlių. Ctenizidae šeimos vorai ilgai triusia raušdami ir įruošdami tunelį, tačiau rezultatas būna puikus – puikiai užmaskuota požeminė sleptuvė teikia saugu prieglobstį nuo prastų oro sąlygų ir daugybės prieįų. Be to, tai ideali vieta spastams rengti.



Maistas: Ctenizidae šeimos vorų medžioklės būdai įvairuoja priklausomai nuo gyvenamosios vietos ir populiacijos. Dauguma šios šeimos voragyviu gyvena drėgnose vietovėse, kur gausu įvairiu vabzdžių. Šių vietų gyventojai ramiai laukia pasirodančios aukos, tūnodami prie urvo įėjimo. Naktį meždiodamas voras iš po tunelio dangtelio iškiša dvi poras kojų ir sustingsta. Ant kojų augančiais trumpais jautriais plaukeliais, gyvūnas jaučia mažiausius žemės virpesius, kuriuos sukelia besiartinantis vabzdys. Ctenizidae šeimos vorai gyvena ir sausringose vietose, kur vabzdžių gerokai mažiau. Palyginti su drėgnųjų vietovių gyventojais, šiems Ctenizidae vorams reikia geresnių medžioklės priemonių, taigi jų regėjimas kur kas ašresnis, o kojos ilgesnės. Čia gyvenantys vorai neretai persekioja savo grobį, gana toli nukeliaudami nuo slėptuvės. Kai kurių rūšių vorai gyvena kolonijomis. Vabzdžiai atsidųrę greta vienas kito įsitaisiusių plėšrūnų, neturi vilties pasprukti. Kartas vorai netoli urvų audžia tinklus, kuriuos ištiesia tarp šakų. Išgirdę voratinklio virpėjima, greitai išbėga iš urvo, čiumpa auką ir įsmeigia cheliceras, kuriomis latakėliais iš nuodų liaukos teka nuodai. Voro nuodai veikia labai greitai: po kelių sekundžių vabzdys žūva ir pradeda pūti.


Gynyba: Ctenizidae šeimos vorai turi aštrias cheliceras, nuodų liaukas ir požėminę slėptuvę, tačiau net ir tai nepadeda apsisaugoti nuo vapsvų. Aptikusi tunelį vapsva nukrapšto angos dangtelį, įlenda vidun ir įgelia neturinčiam kur pasprukti vorui. Kartais voras bando kojomis ir cheliceromis laikyti „duris“ iš vidaus ir neįsileisti vapsvos. Tuomet vabzdys pragriaužia dangteli. Jo nuodai paralyžiuoja vorą. Netrukus vapsva padeda kiaušinėlį, iš kurio vėliau išsirita lerva ir maitinasi voru. Kai kurie Ctenizidae šeimos vorai, pvz Nemesia meridionalis, išmoko apgauti vapsvas. Šie vorai išrausia urve akliną atšaką ir uždengia įęjimą voratinkliniu dangteliu. Atšaka įtaisoma taip, kad vapsva negali aptikti voro ir pati atsiduria spąstuose. Urvelyje kartais būna ir atsarginis išėjimas.





Dauginimasis: Poravimasis Ctenizidae šeimos patinams gali baigtis tragiškai. Šios šeimos patelės gerokai stambesnės už patinus. Kartais patelei vietoj dauginimosi instinkto prabunda medžioklės instinktas, ir tada patinas iš parnerio tampa auka. Dauguma Ctenizidae šeimos patelių niekada nepalieka savo urvo ir visą gyvenimą praleidžia tunelyje. Patinas aptinka pateles iš jų skleidžiamų feromonų kvapo. Feromonai – tai biologiškai aktyvios medžiagos, kurios patelė skleidžia į aplinką. Be to, vorai susiranda partneres dairydamiesi aplink patelių slėptuves besidraikančių voratinklių. Dauguma Ctenizidae šeimos patinų šoka tuoktuvių šokį, tačiau patelės kurių regėjimas itin silpnas, dažniausiai nekreipia į šokančius jaunikius dėmesio. Šokdamas patinas signalizuoja, kad yra pasiruošes poruotis. Jis paima pedipalpais – antraja galvakrūtinės kojų pora – spermą ir apvaisina patelę spermatoforu, kuri suleidžia patelei. Paskui patelė, įsitaisiusi požeminiame urve, deda kiaušinėlius į voratinklinį kokoną. Išsiritę voriukai yra mažytės motinos kopijos. Jie kelias savaites gyvena drauge su motina.








Dar keletas įdomių faktu: Ctenizidae šeimos vorai nepaprastai stiprūs – kai kurie gali iš vietos pajudinti daiktą, kuris 140 kartų sunkesnis už juos pačius.
Sausringose vietovėse gyvenantys vorai neretai rausia tunelius po senais pavieniais medžiais, kurių tanki laja meta šešėlį ir po kuriuo susikaupusi drėgmė privilioja daug vabzdžių.
Kai kurių Ctenizidae šeimos vorų pilvelis užsibaigia kietu diskeliu. Juo vorai uždengia tunelio angą.





Parengė: Šarūnas Virušis.

 
 
Komentarai
Komentarų dar neparašyta.  
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nėra reitingų.
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8239
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36148254 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma