2024m. March 28d. 22:27:35

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 2

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Varliagyviai » Ceratophrys cranwelli 
 
Ceratophrys cranwelli
 

Ceratophrys cranwelli


SISTEMATIKA

Karalystė: Animalia

Tipas: Chordata

Klasė: Amphibia

Būrys: Anura

Pobūris: Neobatrachia

Šeima: Leptodactylidae

Pošeimis: Ceratophryinae

Gentis: Ceratophrys

Rūšis: Ceratophrys cranwelli

Ceratophrys cranwelli

Paplitimas
Pietų Amerika. Rūšis endeminė, natūraliai gyvena tik sausajame Gran Chaco regione Argentinoje, randamos drėgnesnėse pievose.

Aprašymas
Užauga iki 8-13 cm, sveria iki 0,5 kg. Maskuojančių spalvų, dominuoja tamsiai žalia bei ruda ir raudona. Naktinis plėšrus gyvūnas, dažnai pasitaiko kanibalizmo atvejų. Lytiškai subręsta 5-6 mėnesių, suauga iki 18 mėnesių. Gyvenimo trukmė nelaisvėje 8-10 metų. Labai panašios į savo gentainę Ceratophrys ornata, atskirti galima pagal ornatoms būdingas dėmeles už akių.

Ceratophrys cranwelli

Galimas šių rūšių tarpusavio kryžminimas, hibridą veisėjai vadina Fantasy horned frog.

Ceratophrys cranwelli

Lytinis dimorfizmas
Suaugusios patelės stambesnės (8,5-12 cm) ir atrodo apvalesnės. Patinai mažesni (6-8 cm), ant priekinių letenų vidinės dalies turi karpas (jos skirtos poravimosi metu tvirčiau įsikabinti į patelę), gali būti pajuodusi gerklė, bei neršto metu kviečia pateles garsiai kurkdami.

Ceratophrys cranwelli

Įpročiai, gyvenimo būdas
Naktinės, ilsisi atmerktomis akimis. Aukos tyko užsikasusios į substratą. Imamos ant rankų agresyvios, gali netgi kąsti (įkandimas skausmingas, nes viršutinis žandikaulis pilnas smulkių ir aštrių dantukų), imkite varlę iš nugaros. Neliečiamos yra labai ramaus būdo dažniausiai sėdi kelias dienas toje pačioje vietoje. Išgąsdintos varlės išsipučia.

Laikymo sąlygos
Laikyti tik po vieną individą. Terariumas nuo 40 L (50x30x25). Būtinas indas su švariu vandeniu, vandens tiek, kiek apsemtų pusę varlės. Įtaisykite jį šilčiausioje vietoje. Prie indo pasodinkite keletą augalų, labiausiai tinka plastikiniai, nes gyvuosius varlė gali iškasti. Tinkamas purus substratas (kokoso durpių ir kiminų ar samanų miksas) ir pakankamai gilus (5 cm), kad varlė galėtų įsikasti. Nenaudokite smėlio ar smulkių akmenukų, varlė gali prisiryti jų stverdama grobį. Raguotės nėra labai reiklios drėgmei, tačiau substratas turi būti pastoviai drėkinamas, venkite permirkimo ar visiško išdžiuvimo. Įrenkite kelias slėptuves, kad augintinis jaustųsi saugiai.

Temperatūra ir apšvietimas
Dieną 25-29°C ir 20-25°C naktį, jaunikliams siūloma šiek tiek aukštesnė temperatūra. Kaip šildymo elementas tinkamiausias yra šildymo kabelis ar kilimėlis, nes lempos gali per daug išdžiovinti aplinką, bet šaltuoju sezonu, tinkamos temperatūros palaikymui įtaisykite infraraudonų spindulių lemputę. Šviesos ir tamsos ciklas turėtų būti paskirstytas po 12 valandų. Apšvietimui tinkamos paprastos fluorascencinės lempos. Kadangi raguotės yra naktiniai gyvūnai UV spinduliai nėra būtini, tačiau patarčiau naudoti juos jauniems gyvūnams, kartu su kalcio papildais ir vitaminu D3.

Mityba
Minta vabzdžiais, žuvim, smulkiais graužikais. Gali praryti net savo dydžio grobį. Jaunikliai maitinami kiekvieną ar kas 2 dienas svirpliais, milčiumi, tarakonais, zoofobusais, smulkiom žuvelėm (gyvas maistas taip pat turi būti šeriamas gerai vitaminizuotu maistu). Paūgėjusios varlės šeriamos kas 3-7 dienas, į jų racioną įeina naujagimiai graužikai, žuvis, vabzdžiai ar netgi varlės (turėkite omeny, kad kai kurie varliagyviai gali būti nuodingi (rupūžės, tritonai) ar platinti ligas). Neperšerkite gyvūno, nes tai gresia nutukimu ir trumpesniu gyvenimu. Kas 3-4 maitinimą maistą galima papildyti vitaminais. Šerkite augintinį pincetu, kad jis jokiu būdu neprarytų substrato.
Šiltuoju metu pasigaudykit žiogų ar skėrių iš gamtos, jie gauna įvairaus maisto ir daug saulės. Netoli upių pagauti vabzdžiai gali turėti parazitų – velniaplaukių (lot. Gordius aqua­ti­cus), jie visiškai nepavojingi jūsų augintiniams.

Ceratophrys cranwelli

Veisimas
Veisimas gali sukelti didelį stresą jūsų augintiniui, o tai gali paveikti jo sveikatą.
Paskatinti veisimąsi galima imituojant sausros bei potvynio periodus prieš tai gyvūną „migdant“.
Migdymas: Jo metu sulėtėja medžiagų apykaita, gyvūnas naudoja savo iš anksto sukauptas maisto medžiagas. Atjungiamas šildymas, gruntas turi būti vos drėgnas, nutraukiamas šėrimas. Šis periodas gali trukti iki 2 mėnesių.
Sausra: Trunka apie mėnesį. Pakelkite temperatūra (ji turėtų būti keliais laipsniais aukštesnė nei įprastai), šerkite gyvūną šiek tiek dažniau ir labiau vitaminizuotu maistu. Jeigu terariume bus per sausa galite pastebėti, kad augintinis pasidengė papildomu apsauginiu sluoksniu, pasibaigus sausros periodui varlė kojų ir burnos pagalba nusiima jį ir dažniausiai suvalgo.
Potvynis: Įrenkite atskirą akvariumą su lietaus kamera, nepamirškite, kad vandens kiekis neturi siekti daugiau nei pusę varlės. Vandens temperatūra 27-28°C Patalpinkite ten patinėlį ir leiskite lietų nuo 18 iki 24 valandos apie porą dienų. Jeigu patinėlis bus pasiruošęs jis pradės garsiai kurkti, taip šaukdamas patelę. Tuo tarpu patelę laikykite netoliese, leiskite jai pora naktų pasiklausyti patino šauksmo. Jeigu patelė pradeda elgtis neramiai, pribėga prie tos pusės iš kurios girdimas šauksmas ir prisispaudžia prie dugno kaip tik gali labiau, tai reiškia, kad galite kelti ją pas patiną. Patinėlis užlips ant patelės ir smarkiai apkabins ją priekinėm letenom. Galite pastebėti kaip patinėlis ritmingai muša patelės nugarą su savo galva. Tai reikalinga tam, kad abu sinchroniškai išleistu kiaušinėlius ir spermą. Poravimosi procesas gali trukti iki kelių dienų, po to kai patinėlis paleidžia patelę būtinai juos atskirkite. Neršto pradžią rodo patelės susitraukinėjimai, nuo šito reiškinio pradžios per porą valandų išleidžiami ikriukai, tai dažniausiai įvyksta naktį arba paryčiais. Patelės išleidžia iki 2000 juodų ir baltų ikrelių. Kai tai įvyksta išjunkite lietaus kamerą ir atskirkite varles. Ikreliai reikalauja švaraus vandens ir geros aeracijos, tam gali padėti nedidelis filtriukas. Iš apvaisintų ikriukų buožgalviai išsirita per 24-48 valandas, tačiau dar kelias dienas ramiai sėdi žėlės apvalkale ir juo minta. Visiškai išsiritę buožgalviai jau yra plėšrūs.

Ceratophrys cranwelli

Jaunikliai
Buožgalviai labai ėdrūs, šerkite juos kasdien, galite duoti uodo trūklio lervų, tubifeksų (Tubifex tubifex), dafnijų ar ciklopų. Atskirkit buožgalvius pagal dydį, kad išvengti kanibalizmo. Daug šeriant greitai užsiteršia vanduo, todėl keiskite bent po 25-50 % vandens kasdien. Per 3-4 savaites buožgalviai virs varliukais.

Ceratophrys cranwelli

Literatūra: Amphibiancare, Pollywog, Waza, Rafarndell, Sea-dweller, Aqualandpetsplus, The frog, (Patinėlio šauksmas), Grzimek's Animal Life Encyclopedia Amphibians.

Parengė: Karry.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#11 | Modestas · 2011 August 04 14:10:10
Grin
#12 | 4stygubosas · 2013 December 02 22:41:47
labai geras straipsnis!
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 75% [6 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 25% [2 Balsų]
Gerai Gerai 0% [Nėra balsų]
Patenkinamai Patenkinamai 0% [Nėra balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8240
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36149465 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma