2024m. April 20d. 02:15:22

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 3

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,003
· Naujausias narys: Alvyda
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Smaugliai » Paprastasis smauglys 
 
Paprastasis smauglys
 

Paprastasis smauglys (Constrictor constrictor)

Paprastasis smauglys - Constrictor constrictor, Boa constrictor, Red-Tailed Boa - smauglinių šeimos (Boidae) atstovas. Visi smaugliai ir pitonai – nenuodingos gyvatės, savo auką jos uždusina, apsisukdamos apie visą jos kūną. Paprastasis smauglys – didelė, stambi gyvatė užauganti iki 3,5 metro ilgio. Patinai dažniausiai mažesni nei patelės ir retai kada išauga daugiau nei 3 metrai. Yra užregistruotas rekordinis paprastojo smauglio ilgis sugauto gamtoje – 5 metrai 6 centimetrų. Nelaisvėje smaugliai užauga iki 2,7 – 3,1 metro ilgio, gerai prižiūrimi gyvena iki 20 – 30 metų.

Smauglys – ramaus, flegmatiško būdo gyvūnas, lengvai prisijaukina imamas į rankas, nebando įkąsti, nors ir turi ilgus, aštrius dantis. Oda labai puošni, ryški ir kontrastinga, jos tipas priklauso nuo smauglio geografinės gimtinės ir porūšio. Patys tamsiausi, beveik juodi yra Argentinos smaugliai, patys geltoniausi iš Brazilijos. Peru smaugliai žinomi savo pilku atspalviu, bet patys puošniausi laikomi Pietų Meksikos ir Centrinės Amerikos smaugliai. Jų atspalviai ryškiausi ir kontrastingiausi. Nepaisant ryškių spalvų, jie puikiai moka užsimaskuoti, prisitaikyti tarp lapų ar akmenų.

Smaugliai puikiai plaukioja, nardo ir šliaužioja po medžius. Medžioja tiek ant žemės, tiek keliaudami medžiais. Jų grobiu gali tapti įvairūs graužikai, smulkūs žinduoliai, paukščiai.
Retai, bet išalkęs, smauglys gali pulti iguaną ar smulkų kaimaną. Gyvena tiek arti vandens telkinio, tiek toli nuo jo. Dažnai aptinkami gyvenviečių (netgi didelių miestų) pakraščiuose, kur juos priviliuoja žiurkių gausa.


LAIKYMO SĄLYGOS

Auginant nelaisvėje reikėtų erdvaus, 0,3-0,5 kv. metro pločio (vienam smaugliui) terariumo. Terariume turi būti įrengta labai gera ventiliacija. Smaugliai gerai pakelia sausą orą, todėl specialiai drėgmės kelti nereikia, užtenka drėgmės garuojančios iš vandens indo ar retų terariumo apipurškimų. Dieną temperatūra turėtu būti 25 – 34 laipsniai, naktimis kiek vėsiau 18 – 22 laipsniai. Šilumą galima palaikyti kaitrinėmis ar infroraudonųjų spindulių lempomis bei šildymo kabeliu. Terariume būtinai turi būti didelis vandens indas, kuriame smaugliai galėtų maudytis.

Jauni smaugliai (iki 1,5 metro ilgio) mėgsta karstytis, todėl galima įdėti tvirtų šakų. Paaugę smaugliai aptingsta, tada šakas iį terariumo galima išimti.


MAITINIMAS

Nelaisvėje smaugliai maitinami pelėmis, žiurkėmis, jūrų kiaulytėmis, žiurkėnais, viščiukais, žvirbliais, balandžiais, triušiais. Smauglius reikia stengtis maitinti kuo įvairesniu maistu. Tada nebereikia papildomai jų šerti vitaminais, mineralais, jie ne tik gerai augs, bet gali pradėti ir daugintis. Mažiukus smauglius reikia maitinti kas savaitę, vėliau kas dvi, suaugusius galima maitinti kas mėnesį ar net kas du. Smauglys, kaip ir visos gyvatės – auga visą gyvenimą, kuo daugiau jį šersite, tuo didesnis jis jums užaugs.


DAUGINIMAS

Ruošiant poravimui patiną ir patelę reikia kelioms savaitėm atskirti. Pažeminti temperatūrą iki 15 – 20 laipsnių. Po dviejų mėnesių tokios „žiemos“ patelę reikia įkelti pas patiną, bet ne atvirkščiai. Kartais tik po mėnesio patinas ima merginti savo draugę. Poravimasis trunka iki kelių valandų. Po poravimosi smauglius galima palikti kartu. Pirmus du nėštumo mėnesius patelę reikia sočiai šerti. Likusius 3-4 mėnesius patelė visiškai nustoja maitinti. Visas nėštumas trunka 5 – 6 mėnesius. Atėjus laikui patelė atsiveda iki 40 gyvų, apie 45 cm ilgio mažylių. Jaunikliai gimsta permatomame maišelyje - kiaušinyje, kurį iškart suplėšo, bet lieka sujungti su geltonu tryniu, kuris nudžiūna per 2 – 5 dienas. Smaugliai yra gyvavedžiai, o kitos gyvatės ar pitonai – deda kiaušinius.

Praėjus savaitei po gimimo, jaunikliai neriasi ir pradeda savarankiškai medžioti peles. Kai kada jaunikliai pradeda maitintis tik praėjus 1 – 2 mėnesiams po gimimo, kadangi nemažai maistinių medžiagų jie gauna iš trynių. Smaugliai lytiškai subręsta trečiaisiais gyvenimo metais, kai patelė pasiekia 1,8 metro, o patinėlis 1,5 metro ilgį.


Šaltinis: Ptichka.ru

Vertė: Ravenous

Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
Komentarų dar neparašyta.  
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8290
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36247502 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma