2024m. March 29d. 02:44:45

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 1

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Vėžliai » Graikinis vėžlys - Testudo graeca 
 
Graikinis vėžlys - Testudo graeca
 

Graikinis vėžlys - Testudo graeca

Dieninis gyvūnas. Paplitęs Šiaurės Afrikoje ir Viduržemio jūros pakrantėse. Dieniniai gyvūnai tai, bet kokie gyvūnai, kurie yra aktyvūs dieną. Vivariumas turi būti termoreguliuojamas. To reikia, kad gyvūnas galėtų reguliuoti savo kūno temperatūrą išoriniais šilumos šaltiniais. Yra taip pat būtina atkurti saulės šviesą panaudojant UVA/UVB spindulių šaltinius. Bet kuris, dieną aktyvus roplys, netekęs UVB šaltinio visapusiškai kentės. Ropliai iš UVB spindulių šaltinio gamina vitaminą D3, kuris leidžia jiems pasisavinti kalcį ir fosforą. Esant vitamino D3 stygiui jie absorbuos savo pačių kalcio rezervus, paprastai iš savo kaulų. Dauguma dirbtinos šviesos šaltinių skleidžia UVA spindulius, tačiau tik specialios lemputės ir vamzdinės lempos yra skirtos ropliams skleisti UVB spindulius. Svarbu atminti, kad dauguma roplių vamzdinių lempų turi ribotą naudojimo terminą paprastai apie 6 mėn., vėliau ši lempa vis dar skleis šviesą, bet ne UVB spindulius. UVB spindulių lemputės gali tarnauti iki 2 metų. UVB vamzdinės lempos turi ribotą veikimo lauką paprastai apie 25 - 30 cm. Svarbu, kad vėžlys patektų per 10 - 12 cm nuo lempos. Šios vamzdinės lempos skleidžia labai mažai šilumos, todėl nesukelia didelio pavojaus nudegti. Dažna augintojų klaida yra įtaisyti šią lempą per aukštai, kas riboja gyvūno ekspoziciją ir sąlygoja metabolinės kaulų ligos atsiradimą. UVB apvalių lempų veikimo laukas yra didesnis priklausomai nuo jų galios. Jos gali būti įtaisytos 180 cm aukštyje. Šios lempos labai įkaista ir gali kelti nudegimo riziką. Šiems gyvūnams reikia 8 - 9 valandų UVB spindulių ekspozicijos per dieną. Tai užtikrinant yra svarbu, kad dirbtinė šviesa sklistų ne tik iš UV lempų, bet ir iš kito šviesos šaltinio įjungto 14 - 16 valandų per dieną. Tai vadinama fotoperiodu. Nėra gerai palikti lempą tik 8 - 9 valandas, nes nėra aišku ar vėžliui tokios trukmės ekspozicijos pakanka.

Testudo graeca

Bet kokiam ropliui reikia įrengti karštąją ir vėsiąją zonas, tarp kurių būtų laipsniškas temperatūros pasikeitimas. Tai vadinama termoreguliacija, kuri yra roplio laikymo pagrindas. Vėžlys mėgsta aukštą temperatūrą, todėl mielai kaitinsis esant 45°C. Dieną vėsiojoje zonoje turėtų būti ne mažiau 25°C. Naktį temperatūra gali nukristi ne daugiau 20°C. Šeimininkai dažnai klysta nakčiai visai išjungdami šilumos šaltinį. Svarbu, kad vivariume būtų geros kokybės termometras. Pageidautina matuoti temperatūrą abiejuose vivariumo galuose. Nors gamtoje temperatūra naktį nukrinta žemiau, esant nelaisvėje to daryti nebūtina.
Substratas turi būti suvirškinamas. Rekomenduojamas koralų smėlis. Vėžlys praryja substratą esantį vivariume dviem būdais pirma, atsitiktinai, visaip pašarą ant žemės trypdamas ir nuo jos ėsdamas, antra, specialiai ėsdamas substratą norėdamos gauti vitaminų ir mineralų. Todėl yra gyvybiškai svarbu, kad roplio substratas būtų suvirškinamas ar be žalos pasišalintų iš organizmo. Koralų smėlis tinka idealiai, kadangi visi kiti substratai vienaip ar kitaip gali sukelti žalą.

Testudo graeca

Dažnai yra neteisingai manoma, kad visi sausumos vėžliai gamtoje įminga (hibernacija). Šiems vėžliams tai nebūdinga, nes įminga tik vidutinio klimato ropliai. Graikiniai vėžliai yra kilę iš labai karštos aplinkos, kuri visai nepanaši į vėsiąją mūsų kraštų aplinka. Mūsų žiemos sukelia nenatūralų šešių mėnesių periodą vėžliams. Dauguma herpetologų šiomis dienomis mano, kad yra pageidautina atkurti jų natūraliąją aplinką. Tam reiktų atšalus orui tinkamai įrengti dieninio tipo vivariumą ir suteikti 12 savaičių "atvėsimo" periodo galimybę. Keista, tačiau šis vėžlys gamtoje yra labiau linkęs slėptis nuo nepaprastos kaitros, nei nuo šalčio. Deja, daugelis šių vėžlių vis dar laikomi kaip ir seniau, t.y. sode nuo vėlyvo pavasario iki vėlyvo rudens, vėliau - dėžėje per žiemą. Faktiškai yra neįmanoma įtikinti žmonių, kurie daugelį metų taip laiko vėžlius, kad jie keistųjų laikymo sąlygas. Mūsų pareiga yra duoti teisingą patarimą, kuris sąlygotų didesnę galimybę vėžliams išlikti. Ar vėžlys yra sveikas, pakankamai sveriantis ir išgyventų jam primestą iššūkį, turėtų spręsti veterinaras jį pamatavęs, pasvėręs ir atlikęs skaičiavimus pagal Džeksono formulę. Vėžlys yra patalpinamas į šiaudais/šienu pakreiktą dėžę, kuri turi būti įdėta į didesnę dėžę, kad tarp jų būtų tarpas. Taip vėžlį reiktų patalpinti ten būtų pastovi 5 - 10°C temperatūra. Vėžlį reikia apžiūrėti bent kartą per savaitę, tačiau nenustebkite, jei ankstyvą pavasarį išryškėja įvairūs sveikatos sutrikimai, kaip posthibernacinė anoreksija, respiratorinė infekcija ir akių infekcijos. Užsispyrusiems šeimininkams reiktų pabrėžti, kad tokios įstaigos, kaip Edinburgo zoologijos sodas, jau trisdešimt metų vėžliams nesukelia įmigio ir šie yra sveiki, bei kasmet veisiasi.
Šiems gyvūnams patinka įvairus pašaras, kurį nelaisvėje sudaro kalciu ir vitaminais praturtinti žalumynai ir įvairių gamtoje augančių augalų, kaip pavyzdžiui kiaulpienių, dobilų, usnių mišinys. Vaisiai turi sudaryti tik iki 5 - 10% raciono. Gyvūnų parduotuvėse galima įsigyti specialiai vėžliams skirto pašaro, kurį jie mėgsta. Šerti juos reiktų kasdien, nebent patys vėžliai nenori kasdien misti. Nešerti jokiu šunų ėdalu!

Testudo graeca

Labai socialūs ropliai ir mėgsta savo rūšies kompaniją. Tarp patinų būna šiek tiek agresijos, bet patelės gerai gyvena kartu grupėmis. Nepatartina laikyti šio vėžlio vieno, tačiau reiktų į vivariumą kitą įleisti atsargiai, kadangi nuo vienatvės jis gali būti agresyvus. Kartu laikyti kelių rūšių vėžlius gali būti pavojinga, kadangi Graikinių vėžlių patinai turi labai tvirtą šarvą ir kitų rūšių vėžlių karapaksas, juos suleidus, gali būti sužalojamas.
Vėžlio kiautas susideda iš karapakso (viršutinio šarvo), antkrūtinio (apatinio šarvo) ir paskirų dalių, vadinamų skydeliais. Šios tankios medžiagos sudėtis panaši į mūsų nagų sudėtį ir dabar manoma, kad ji jautri skausmui. Tai reiškia, kad kiauto negalima gręžti! Kiauto taip pat negalima nei dažyti, nei tepti alyva. Dažai trukdo absorbuoti ultravioletinius spindulius, o alyva atspindi UV šviesą. Abiejų šių reiškinių pašalinis efektas yra tas, kad tarp skydelių kaupiasi purvas ir bakterijos, kurie gali sukelti sausąjį puvinį ir kitas panašaus pobūdžio šarvo infekcijas.
Tai gražus ropliai, tačiau mažai domisi žmogumi ir neatrodo, kad labai vertintų bendravimą su juo. Tiesą sakant, žmogų jie tik toleruoja.


Paruošė: Kiaunė pagal RSPCA (Anglijos karališkoji gyvūnų globos draugija) inspektoriaus Den'o Astill - Dunseith metodinę medžiagą.
Nuotraukos: Wikipedia.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#11 | donatas_s · 2010 March 16 10:53:42
Jo, po tavo tokio komentaro tikrai niekas tau neatrašis ir neparduos jo...
#12 | dorota · 2010 April 03 20:36:20
sveiki Smile kas nori ir gali pasidalinti patirtimi kaip kuo jaukiau veliukui terariuma irengti? :read: nes musiske nlb megsta jame buti-tai galvoju gal kas jai ten nepatinka :nezin: ia anksto aciu:hug:
#13 | dorota · 2010 April 03 20:37:11
uoj nepaminejau kad sausumos vezliukas - stepinis :naiv:
#14 | ausre11 · 2011 January 20 19:37:11
Koks mielutis:thumb:
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nėra reitingų.
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8240
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36150129 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma