2024m. April 19d. 09:59:52

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 1

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,003
· Naujausias narys: Alvyda
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Driežai » Milžiniškasis scinkas - Tiliqua gigas 
 
Milžiniškasis scinkas - Tiliqua gigas
 

Milžiniškasis scinkas - Tiliqua gigas

Sausumos driežas iš Australijos ir Indonezijos
Nors dauguma milžiniškųjų scinkų kilę iš Australijos, didžioji jų dauguma atvežta į Europą yra iš Indonezijos, ypač Naujosios Gvinėjos, kadangi Australija nutraukė šių gyvūnų eksportą. Kartais sutinkamas ir didysis scinkas (Tiliqua scincoides), kilęs iš Australijos, o taip pat ir šių dviejų rūšių mišrūnas. Laimei, jiems visiems reikia dieninio tipo vivariumo, taigi nesirūpinkite, jei sutikę nebūsite tikri kurį iš jų matote. Gamtoje jie visi gyvena sausuose krūmynuose ir nelaisvėje norint ją atkurti reiktų suteikti karštą, žemos drėgmės aplinką. Paprastai, jie yra gana romūs, išskyrus poravimosi metą, tačiau tai priklauso ir nuo jų amžiaus ir, jei jie yra suaugę, kiek jais rūpinamasi. Patelės atsiveda 10-15 gyvų jauniklių. Jaunikliais paprastai prekiaujama kai jie pasiekia 30 cm. Galiausiai gyvūnas pasiekia 50 cm ir vizualiai labai sunku nustatyti jų lytį. Juos yra labai lengva veisti, todėl nėra priežasties juos importuoti, tačiau jų importas vis dar vyksta (tik iš Indonezijos). Pageidautina jų nelaikyti po vieną. Jų gyvenimo trukmė yra apie 15 m ir minimalus vivariumo dydis porai būtų 120 cm ilgio, 40 cm pločio ir 50 cm aukščio.

Tiliqua gigas

Dieninis
Dieniniai driežai. Dieniniai gyvūnai - tai, bet kokie gyvūnai, kurie yra aktyvūs dieną. Termoreguliuojamas vivariumas yra būtinas, kad gyvūnas galėtų reguliuoti savo kūno temperatūrą naudojant išorinius šilumos šaltinius. Taip pat yra būtina atkurti saulės šviesą naudojant UVA/UVB spindulių šaltinius.

UVB spinduliai būtini
Bet kuris dieną aktyvus roplys, netekęs UVB šaltinio visapusiškai kentės. Ropliai iš UVB spindulių šaltinio gamina vitaminą D3, kuris leidžia jiems pasisavinti kalcį ir fosforą. Esant vitamino D3 stygiui jie absorbuos savo pačių kalcio rezervus, paprastai iš savo kaulų. Dauguma dirbtinos šviesos šaltinių skleidžia UVA spindulius, tačiau tik specialios lemputės ir vamzdinės lempos yra skirtos ropliams skleisti UVB spindulius. Svarbu atminti, kad dauguma roplių vamzdinių lempų turi ribotą naudojimo terminą, paprastai apie 6 mėn., vėliau ši lempa vis dar skleis šviesą, bet ne UVB spindulius. UVB spindulių lemputės gali tarnauti iki 2 metų.
UVB vamzdinės lempos turi ribotą veikimo lauką paprastai apie 25 – 30 cm. Svarbu, kad driežas patektų per 10 – 12 cm nuo vamzdinės lempos. Šios vamzdinės lempos skleidžia labai mažai šilumos, todėl nesukelia didelio pavojaus nudegti. Dažna augintojų klaida yra įtaisyti šią lempą per aukštai, kas riboja gyvūno ekspoziciją ir sąlygoja metabolinės kaulų ligos atsiradimą. UVB (apvalios) lemputės yra skvarbesnės priklausomai nuo jų galios. Jos gali būti įtaisytos 180 cm aukštyje. Šios lempos labai įkaista ir gali kelti nudegimo riziką, todėl šeimininkas turi to nepamiršti.

Tiliqua gigas

Reikalinga 8 – 9 valandų ekspozicija per dieną
Jiems reikia 8 – 9 valandų UVB ekspozicijos per dieną. Tai užtikrinant yra svarbu, kad dirbtinė šviesa sklistų ne tik iš UV lempų, bet ir iš kito šviesos šaltinio įjungto 14 – 16 valandų per dieną. Tai vadinama foto periodu. Nėra gerai palikti lempą tik 8-9 val., nes nėra aišku ar tokios trukmės ekspozicijos pakanka.

Temperatūra
Šiam ropliui reikia įrengti karštąją ir vėsiąją zonas, tarp kurių būtų laipsniškas perėjimas. Tai vadinama termoreguliacija, kuri yra roplio laikymo pagrindas. Vėsiojoje zonoje dieną temperatūra turėtų būti ne žemesnė nei 25C, o naktį 20C. Karštojoje zonoje ~ 35C. Šie driežai mėgsta aukštą temperatūrą ir gana noriai kaitinasi 35C temperatūroje. Ištisą dieną vėsiojoje zonoje turėtų būti ne daugiau 25C. Naktį temperatūra gali nukristi ne daugiau 20C. Šeimininkai dažnai klysta nakčiai visai išjungdami šilumos šaltinį. Svarbu, kad vivariume būtų geros kokybės termometras. Pageidautina matuoti temperatūrą abiejuose vivariumo galuose. Nors gamtoje temperatūra naktį nukrinta žemiau, laikant nelaisvėje to daryti nebūtina.

Drėgmė
Šie gyvūnai yra iš žemo drėgnumo aplinkos ir jiems tinka normali namų drėgmė (40%).

Tiliqua gigas

Substratas
Šis driežas praryja substratą esantį vivariume medžiojant vabzdžius nuo žemės. Todėl yra gyvybiškai svarbu, kad roplio substratas būtų suvirškinamas ar be žalos pasišalintų iš organizmo. Koralų smėlis tinka idealiai, kadangi visi kiti substratai vienaip ar kitaip gali sukelti žalą.

Visaėdis
Milžiniškieji scinkai yra visaėdžiai. Gamtoje jie mėgaujasi įvairiu pašaru, pagrinde augalais tokiais kaip uogos ir vaisiai, o taip pat vabzdžiais bei žinduolių jaunikliais. Jie taip pat mėgsta šliužus ir sraiges. Nors jų racioną yra lengva atkartoti nelaisvėje, jie yra išrankūs pašarui savaitę ėda vienokį ėdalą kitą kitokį. Svarbu suteikti įvairų pašarą susidedantį iš augalų, vabzdžių ir mėsos. Tačiau ne visuomet tai įmanoma, nes jų skonis pastoviai keičiasi. Dažnai manoma, kad konservuotas kačių ir šunų ėdalas yra tinkamas šiems ropliams. Tačiau toks pašaras gal ir tinka šunims ir katėms, bet ne driežams. Konservuotas naminių gyvūnų ėdalas yra nerekomenduotinas ir tinkamiau būtų naudoti „rožinius peliukus". Visas pašaras turi būti praturtintas kalcio/multivitaminų papildais.

Tiliqua gigas

Elgesys
Socialūs ropliai ir mėgsta savo rūšies kompaniją. Tarp patinų būna labai mažai agresijos, o patelės gerai gyvena kartu, grupėmis. Nepatartina laikyti šio driežo vieno, tačiau reiktų į vivariumą kitą įleisti atsargiai, kadangi nuo vienatvės jis gali būti nedraugiškas ar agresyvus.
Didieji scinkai rekomenduotini kaip augintiniai. Jie yra drąsūs ir paprastai draugiški driežai. Jie skaudžiai kanda, tačiau jie to nedaro be įspėjimo. Man didieji scinkai yra labai panašūs į žmones, kadangi jų elgesys gali keistis kasdien. Jei jie nenori būti liečiami, jie iš anksto įspės.

Paruošė: Kiaunė pagal RSPCA (Anglijos karališkoji gyvūnų globos draugija) inspektoriaus Den'o Astill - Dunseith metodinę medžiagą.



Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#11 | ledine11 · 2007 March 13 19:50:49
koks grazuolis scinkas....
#12 | Vygis · 2007 March 15 13:08:14
Kiaune
Šiaip būtų įdomu išgirsti įspūdžius iš augintojos. Ir žinoma nuotraukų, nuotraukų

1. Aš ne mergina :hap:
2.nuotrauku bus kai sutaisys fotiką... :conf:
#13 | Ravenous · 2007 March 15 15:10:46
aš net susimėčiau, galvoju visą laiką bendravau su vyga, kaip su bernu, o pasidoro mergina Grin :laugh:
P.S. gyvūnas tai labai :thumb:
#14 | Kiaune · 2007 March 16 14:44:12
ups:shy:
Na jei ne mergina tai dar geriau Wink GrinWink
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 43% [3 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 29% [2 Balsų]
Gerai Gerai 14% [1 Balsas]
Patenkinamai Patenkinamai 14% [1 Balsas]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8290
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36246037 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma