2024m. March 29d. 09:45:47

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 4

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Ligos » Roplių ligos 2 
 
Roplių ligos 2
 

Roplių ligos 2


ŽVYNŲ PUVINYS

PRIEŽASTYS
Kaip ir visas su ropliais susijusias problemas, taip ir šią, sukelia ne viena priežastis. Tik nelaisvėje auginami ir neteisingai laikomi ropliai suserga šia liga. Pagrinde šia liga susergama dėl dviejų priežasčių. Pirmoji - paprasčiausias aplaidumas/nerūpestingumas. Nešvarus ir drėgnas vivariumas - užtikrintas būdas šiai ligai atsirasti. Gyvūno savininkas gali laikyti roplį vivariume, kuriame yra per drėgna, jei šiam buvo klaidingai patarta. Toks gyvūno laikymas, be abejo, gali irgi sukelti šią ligą .

SIMPTOMAI
Pradinėse stadijose šią ligą aptikti gali būti sunku. Kad liga prasidėjo, rodo tik nedideli parausvėjimai aplink žvynų galus. Šie parausvėjimai tampa vis raudonesni, o vėliau susidaro pūslelės. Pūslelės galiausiai nekrozuojasi, ir savaime aišku, kad gyvūnas kenčia skausmą. Nekrozės pažeistos vietos gali pilnai nesugyti ir visam laikui palikti randus.

GYDYMAS
Aišku, svarbu išvalyti vivariumą ar suteikti tai rūšiai reikiamą drėgmės lygį. Tai išspręstų problemą pradinėse ligos stadijose. Jei pūslelės jau susiformavę, tai jas reiks gydyti. Gydymui naudojamas specifinis ropliams skirtas antiseptikas. Ypač atsargiai reiktų naudoti vaistinėse įsigytus jodo preparatus, nes jie būna per didelės koncentracijos ir nudegina audinius! Jei pūslelės pratrūksta, reikia skirti ir antibiotikų kursą.

PARAZITAI

PRIEŽASTYS
Parazitai, dažni importuotiems gyvūnams, gali būti įvairių rūšių, įskaitant helmintus ir erkes. Faktiškai visi gamtoje sugauti ropliai turės bent jau endoparazitų, tokių kaip natūraliai juose gyvenančių kaspinuočių ir apvaliųjų kirmėlių. Dėl transportavimo sukelto streso, parazitų invazija tik pagausėtų. Sunkius negalavimus gali sukelti ir gyvačių erkutės, ypač Ophionyssus Natricus, kuriomis kolekciniai ropliai gali greitai užsikrėsti nuo atvežtinių.
Parazitų invazija pagausėtų laikant gyvūną nešvarioje aplinkoje. Erkės yra gerai matomi ektoparazitai ir paprastai pasitaiko tik laukiniams ropliams.

SIMPTOMAI
Tikriausiai dažniausiai matomas parazitas yra erkutės, kurias galima pamatyti plika akimi. Skirtingai nei blusos, tarkime šuniui, gyvačių erkutės ant jo gyvena iki mirties. Jos taip pat gali platinti krauju plintančias ligas. Kiaušinėlius jos deda po žvynais, kurie nuo kiaušinėlių truputį pasikelia. Jų invazijos kankinama gyvatė taip pat guli savo vandens dubenyje, siekdama nuo jų išsivaduoti.
Po gyvatės išsimaudymo ištyrus vandens dubenį galima aptikti erkučių. Pats praktiškiausiais būdas aptikti šiuos parazitus yra perbraukti sudrėkintu baltu skudurėliu per gyvatės ilgį. Šnekama, kad truputį paspaudus, galima ant skudurėlio aptikti kraujo nuo sutrintų erkių.
Erkės, kurios prisitvirtinę prie roplio, yra gerai matomos, o helmintus pamatyti nėra taip lengva. Jei ropliai nepriauga svorio tinkamai šeriant, kaip beje ir žinduoliai, gali būti, kad pas juos gausi helmintų invazija.

GYDYMAS
Gyvūnui turint erkučių, pirmiausiai reiktų gerai išvalyti vivariumą ir maudyti gyvūną du kartus per dieną. Nesunkiais atvejais tai išspręstų problemą. Jei erkių invazija yra didelė, šiai problemai įveikti yra specialių preparatų skirtų ropliams. Erkutės gali būti ilgalaikė problema ir jos gerai išgyvena senuose vivariumuose. Galima pabandyti metodą įvedant Hypoaspis erkutės, kurios nekelia žalos ropliams, tačiau sunaikintų kitas erkutes. Po maždaug penkių savaičių, sunaikinę visas erkutes, įveistosios erkutės žūsta. Erkes reiktų atsargiai ištraukti, nepaliekant galvutės. Helmintų invaziją sumažinti padėtų pastovus šildymas. Tai yra ypač svarbu žalumynais mintantiems gyvūnams, kaip sausumos vėžliams, kurie yra ypač jautrūs helmintų invazijai.

METABOLINE KAULŲ LIGA (HIPOKALCEMIJA) IR VITAMINO D HIPERVITAMINOZĖ

PRIEŽASTYS
Reikia ypač pabrėžti, kad vienas pagrindinių dieninių roplių poreikių yra UV spindulių ekspozicija. Ropliai UVB spinduliai reikalingi provitaminui D3 sintezuoti. Vitaminas D3 yra gyvybiškai svarbus iš pašaro pasisavinant kalcį. Kad ir koks racionas bebūtų turtingas kalciu, be vitamino D3, gyvūnas jo nepasisavins. Jei dieniniam ropliui dėl kažkokių priežasčių nėra prieinami UVB spinduliai, jis pradės naudoti savo kaulų kalcį, ko pasėkoje atsiras klaikiai atrodančios deformacijos, ar dar sunkesnės patologijos. Kaip priedą, tačiau ne kaip pakaitalą, prie UVB spindulių ekspozicijos derėtų naudoti mitybos papildus. Metabolinė kaulų liga yra dažniausiai sutinkama dieniniams ropliams, tačiau nesenai žiaurumo prieš gyvūną atvejis parodė, kad ja gali sirgti ir Leopardiniai gekonai.

SIMPTOMAI
Šia liga sergančio roplio sveikata pradžioj prastėja pamažu, tačiau vėliau liga greitai vystosi. Ko gero pats pirmasis simptomas yra snukio raumenų drebėjimas. Patinimas pirštų bei riešo srity - kitas simptomas. Vėliau patinsta ir viršutinės galūnių sritys ir gyvūnas klaidingai atrodo raumeningas. Dėl žandikaulio ir viso skeleto kaulų suminkštėjimo sukeliamos deformacijos, kaulų lūžiai ir kai kuriais atvejais paralyžius.
Įtariant ir diagnozuojant šia ligą labai pagelbėtų rentgenologinis tyrimas. Atmintina, kad paprastai gyvūnas būna apatiškas. Kaulų deformacijos paprastai savaime neatsistato.

GYDYMAS
Pirmajame gydymo etape reikalinga skubi ir prolonguota UVB spindulių ekspozicija. Dauguma sergančiųjų "savinsis" spindulius keletą savaičių. Derėtų taip pat (priklausomai nuo ligos sunkumo)naudoti mitybos papildus, tokius kaip vitamino D3-kalcio mišinius. Dozuoti reiktų atsargiai, atsižvelgiant į gyvūno svorį. Lengva perdozuoti vitamino D3, kas sukeltų HIPERVITAMINOZĘ, kuriai būdingi tie patys simptomai kaip ir metabolinei kaulų ligai. Štai kodėl UVB spindulių ekspozicija yra saugiau. Nesunkiais metabolinės kaulų ligos atvejais užtektų UV spindulių ekspozicijos ir papildais praturtinto pašaro. Ankstyvose sveikimo stadijose dauguma roplių blogiau atrodo, nes galūnių sutinimai atslūgsta ir jie atrodo liesesnį.

RESPIRATORINE INFEKCIJA IR BURNOS PUVINYS

PRIEŽASTYS
Tai vienas iš dažniausiai ropliams pasitaikančių susirgimų, kuriuo paprastai suserga per žemoje temperatūroje laikomi gyvūnai. Dažnai jo priežastis yra ir stresas, todėl kolekciją papildant naujais gyvūnais reiktų būti ypač atsargiems.
Kadangi respiratorinė infekcija yra labai užkrečiama ir plinta per orą gyvūnus reikėtų karantinuoti. Stresą gali sukelti visa eilė priežasčių, tačiau sugauti laukiniai gyvūnai jam yra jautresni. Ligos negydant gali atsirasti bakterinė infekcija burnoje sąlygojanti burnos puvinį.

SIMPTOMAI
Gyvatėms respiratorinę infekciją lengvai atpažinti galima iš to, kad jų dvišakis liežuvis būna sulipęs nuo gleivių. Bendrai visiems ropliams pilnai neužsičiaupia burna. Ligai progresuojant gyvūnas kvėpuoja per burną (gaudo orą) ir iš šnervių matomos putotos išskyros. Esant burnos puviniui joje matoma dvokianti į varškę panaši masė.

GYDYMAS
Gydymas yra paprastas. Reikia pakelti vivariume temperatūrą. Roplių imuninė sistema veikia daug efektyviau esant aukštesnei temperatūrai, todėl daugeliu atveju to pakanka, kad problema išsispręstų. Jei liga atsirado streso pasėkoje, reiktų nustatyti ir pašalinti jo priežastį. Burnos puvinį gydyti reiktų patikėti veterinarui. Respiratorinei infekcijai užsitęsus gali prireikti skirti antibiotikų kursą.

UŽSITĘSĘS (dysecdysis) IR PER DAŽNAS NERIMASIS

PRIEŽASTYS
Senos odos nėrimasis (ecdysis) yra būtina ir neišvengiama roplio gyvenimo dalis. Dažniau neriasi jaunikliai, o suaugėliai neriasi rečiau, bet visą gyvenimą. Kai kurių roplių, ypač gyvačių, išnara (exuviae) būna vientisa, tačiau daugelis driežų odą meta dalimis, per kelias dienas. Visa tai vyksta gyvūno žvynų liaukai išskiriant riebalingąepiderminį sekretą tarp naujo ir seno dangalo. Šis sekretas padeda pašalinti senai odai, o taspadeda pat sutepa akis.
Nelaimei, nėrimosi proceso sutrikimus gali lengvai sukelti netinkamai įrengta gyvūno auginimo aplinka. Pagrindinė priežastis per mažas drėgmės kiekis vivariume. Daugelis roplių yra kilę iš labai drėgnos natūraliosios aplinkos, taigi ir juos auginant nelaisvėje, reiktų sudaryti tokią aplinką. Kita priežastis netinkamas elgesys šėrimosi metu. Jei išnara besineriant nutrūko, gali nudžiūti riebalingas sekretas ir dėl to sulipti senasis ir naujasis odos sluoksniai. Reiktų pažymėti, kad naujoji oda yra labai delikati ir su ja reiktų elgtis ypač atsargiai. Vitamino Atrūkumas gali sukelti problemų, nes jis yra glaudžiai susijęs su nėrimosi procesu.
Kartais problema gali būti per dažnas nėrimasis. Gyvūnas nusineria ir neužilgo vėl neriasi. Vėlgi tai sąlygoja netinkama aplinka (greičiausiai - gyvūną dirginantis substratas) ar žaizda.

SIMPTOMAI
Užsitęsęs nėrimasis gali būti ištisas ar tik dalinis (ploteliais). Ieškokite tamsesnių, atšokusios odos vietų. Ypač sunkiais atvejais, gali atšokti keletas odos sluoksnių. Ropliai puikiai jaučia bet kokias, su oda susijusias problemas. Jei jiems nepavyko nusinerti, jie mėgins nertis vėl ir vėl, kol problema išnyks. Aišku, jei gyvūno laikymo sąlygos nėra tinkamos, problema gali niekada neišnykti. Po senos odos sluoksniais gali atsirasti žaizdos ir infekcijos židiniai, kurie neabejotinai sukelia gyvūnui skausmą. Kartais, vienintelė gyvačių nenusinerianti vieta būna vadinamieji "akiniai"-oda apie akis. Per dažno nėrimosi simptomai yra akivaizdūs ir tokia būsena gali sukelti stresą, todėl nedelsiant reiktų šalinti priežastis

GYDYMAS
Suradus priežastį yra reliatyviai lengva rasti išeitį. Pakartotinam šios problemos atsiradimui kelią užkirstų profilaktiškai vivariume padidinta drėgmė nėrimosi metu. Senus odos sluoksnius galima nunerti juos pamirkius šiltame vandenyje. Užtikrinkite vivariume tinkamą bendrą drėgmę, tik neperlenkite lazdos (drėgnas vivariumas gali sukelti žvynų puvinį). Ypač atsargiai reiktų nuimti "akinius", kad nepažeistume pačių akių. NIEKADA JŲ NEPLĖŠKITE ar nenaudokite lipnios juostos juos nuimti. Atmirkymui naudokite šiltą vandenį ar skystį, vadinamą dirbtinėmis ašaromis, kurį dažnai naudoja kontaktinius lęšius nešiojantys žmonės ir kuris sėkmingai palengvina jų nuėmimą. Užtikrinkite, kad raciono papildų sudėtyje būtų vitamino A. Jei nėrimasis yra per dažnas, reiktų surasti ir pašalinti priežastį.

SULIESĖJIMAS

PRIEŽASTYS
Yra keletas priežasčių kodėl ropliai netenka svorio. Pirma ir dažniausia priežastis, be abejo, yra neadekvatus šėrimas. Endoparazitai taip pat gali sukelti svorio netekimo problemas ir, nors dažniausiai būdingi laukinėms atvežtinėms rūšims, gali būti aptinkami tarp ir nelaisvėje auginamų rūšių, priklausomai nuo pardavėjo veisimo standartų. Stresas ir metabolitinė kaulų liga taip pat sukelia problemų. Gali būti labai sunku tiksliai nustatyti streso priežastį, tačiau dėl jo gyvūnas gali tapti anoreksiškas. Dėl dehidratacijos gyvūnai taip pat atrodo netekę svorio. Pažengusi metabolinė kaulų liga taip pat sukelia svorio problemas, tačiau vėliau simptomai tampa nežymūs. Šios ligos pasėkoje, ypatingai driežams, yra sunku judėti ar netgi ryti pašarą. Dėl jos pabrinksta galūnės ir gyvūnas atrodo „raumeningas", tačiau pradėjus gydymą, požymiai sumažėja. Pabrinkę raumenys, dažnai matomi pas iguanas, dažną priverčia klaidingai manyti, kad gyvūnas yra visiškai sveikas.

SIMPTOMAI
Kaip ir visiems kitiems gyvūnams, mes ieškome išsišokusių kaulų. Gyvačių išvaizda tampa „v" formos su labai aiškiai matomu stuburu. Kai kurių gyvačių šiek tiek stuburo išryškėja.natūraliai, kaip pavyzdžiui Karališkojo pitono, Blood Python ir, gana ryškiai Gaboon Viper, jeigu išvardinti tik kelis. Juoda apčiuopus būna laisva ir suglebus, o gyvūnas gali būti depresiškas ar letargiškas. Jei yra dehidratacija, kaip taisyklė reiktų žiūrėti ar nesumažėjęs odos elastingumas, kaip mes darome bet kokiems kitiems gyvūnams. Driežų svorio netekimo simptomai nėra visuomet akivaizdūs. Vėlgi mes ieškome išsišokusių kaulų ypač stuburo, šonkaulių ir dubens. Kai kurie driežai, kaip gekonai ir scinikai, deponuoja savo riebalus uodegoje, taigi atkreipkime dėmesį ar nėta liesa šių gyvūnų uodega. Jei gyvūnas apatiškas ir letargiškas, kažkas gali būti netvarkoj. Be abejo, dauguma šių simptomų gali pasireikšti gyvūnui senstant, todėl turėkite tai omenyje.

GYDYMAS
Vėlgi, yra gyvybiškai svarbu, kad gyvūnas būtų patalpintas įjam optimalią aplinką. Tinkama, papildais praturtinta mityba, yra būtina. Taip pat svarbu yra šildymas. Kaip ir bet kuriems kitiems gyvūnams, visiems ropliams naudinga reguliari šildymo programa. Veterinaro ištirti fekalijų mėginiai parodytų pilną galimos invazijos vaizdą. Yra būtinas priėjimas prie gėlo vandens ir, jei tai rūšiai yra reikalinga, prie UV spindulių šaltinio. Ieškokite galimos streso priežasties (netinkama gyvūno aplinka nelaisvėje, perdaug šviesos, vibracijos ar skersvėjų gyvatėms, o driežams dar ir per didelis triukšmas).
*PASTABA: Gyvūnai gali suliesėti prieš nėrimąsi.

NUDEGIMAI

PRIEŽASTYS
Nudegimų priežastys yra visiškai aiškios, tačiau stebina tai, kad jei taip dažnai nutinka. Juos sukelti gali bet koks neapsaugotas šilumos šaltinis. Gyvačių vivariumuose pati dažniausia nudegimų priežastis yra elektros lemputės ir prožektoriai. Jie sukelia didžiausią riziką, ypač tropinio klimato gyvatėms, kurioms jie atrodo reikalingi tik kaip šilumos šaltiniai. Gyvatė šliauš link lempos ir aplink ją apsivynios, tačiau savo sužalojimų su ja nešies. Dar blogiau, ji gali spausdama sutraiškyti lempą kas sukeltų pjautines žaizdas. Kaitrinės lėkštės/plokštės (tropinio klimato gyvatėms) ir šildantieji kilimėliai (vidutinio klimato gyvatėms) turėtų išstumti elektros lempučių ir prožektorių naudojimą. Su driežais yra kitaip. Juos stimuliuoja šviesa ir todėl elektros lemputės ir prožektoriai turėtų būti įtaisyti jiems nepasiekiamoje vietoje. Tropinio klimato driežai, negaudami pakankamai šilumos bandys "užvaldyti" bet kokį šilumos šaltinį, kokį randa. Sunkūs nudegimai buvo pastebėti ir pavyzdžiui paprastiesiems smaugliams, kurie pastoviai gulėdavo ant šildančiojo kilimėlio. Tinkamai nereguliuojant "karštųjų akmenų" temperatūros, jie taip pat gali sukelti nudegimus.

SIMPTOMAI
Nudegimai, ypač sunkūs, yra akivaizdžiai matomi. Ieškokite ne tik atvirų, raudonų žaizdų, bet ir truputį pasiraukšlėjusių odos vietų, kurios yra nedideli nudegimai galintys sukelti problemų ateityje. Stebėkite ar nėra neapsaugotų ar netinkamoj vietoj įtaisytų šilumos šaltinų. Net ir nedideli nudegimai gali paskatinti nėrimąsi.

GYDYMAS
Aišku reiktų pašalinti nudegimus sukėlusį šaltinį. Gyvūną reiktų patalpinti įjam optimalią aplinką kurioje temperatūra būtų aukštesnei nei optimali. Tai padidintų gyvūno imunitetą ir pagretintų gijimą. Jei yra sunkūs nudegimai, reiktų skirti nuskausminamuosius vaistus ir antibiotikų kursą. Smulkesnį substratą reiktų pakeisti popieriaus lakštais. Žaizdai traukiantis, jos pakraščius reikia pastoviai sudrėkinti norint išvengti nėrimosi problemų. Tam pakaktų veterinaro išrašyto antibakterinio kremo. Esant sunkiems nudegimams gali reikėti palengvinti gyvūno nėrimąsi jį maudant. Šia procedūra atlikti gali reikėti ir visąiikusįjo gyvenimą. Sunkių nudegimų gijimas gali užtrukti mėnesius ir yra didelė tikimybė, jog randai neišnyks. Esant nedideliems nudegimams padėtų roplių odos priežiūrai skirtas preparatas "Tamodine". Šį preparatą reiktų naudoti atsargiai, nes jis dirgina atviras žaizdas.


Paruošė: Kiaunė pagal RSPCA (Anglijos karališkoji gyvūnų globos draugija) inspektoriaus Den'o Astill - Dunseith metodinę medžiagą.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#1 | mekshrys · 2007 January 28 15:54:33
pawarei mergyt :conf::clap::clap::clap::clap::geras:
#2 | GiX · 2007 January 28 17:27:16
labai naudingas straipsnis :thumb:
#3 | Ausraa · 2009 April 03 14:45:19
Ar gali ropliai susirgti pasiutlige? Klausiau biologijos mokytojos, ši sakė, kad GAL GALI Shock .Atsakykit, jei tikrai žinot, nes forume nelabai noriu klausti(labai daug diskutuoti šia tema ir neišeitų).
#4 | owe · 2009 June 28 18:38:23
seniai užduotas klausimas, bet gal naujokai visgi nebuvo dar spėję perskaityt forumo ir nežino, kad šaltakraujai negali sirgti pasiutlige ;]
#5 | Stakta · 2009 August 01 03:23:33
Nuostabus straipsnis :geras::geras::clap:
#6 | Ausraa · 2010 May 07 21:00:27
truksta tik informacijos KAIP SUNAIKINTI NEDARANT PACIAM ROPLIUI ZALOS TASGrinead: KIRMELES.
#7 | Ausraa · 2010 May 07 21:03:03
Dabar as tikrai zinau, kad ropliai negali sirgti pasiutlige, mane net juokas ima kaip biesos mokytoja nezinojo. Juk pasiutliges virusas negali gyventi saltoj temperaturoj ir ropliuose.
#8 | AugintojasLt · 2010 July 01 14:24:06
Tiesiog puiku :clap::clap::clap::clap::aciu::aciu::aciu::geras::geras::geras:
#9 | Plokscz · 2012 January 10 10:03:44
Labai naudingas straipsnis! - atpazinau savojo maziaus problemele - dbr gydysim Smile aciu!:naiv:
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 33% [1 Balsas]
Labai gerai Labai gerai 33% [1 Balsas]
Gerai Gerai 33% [1 Balsas]
Patenkinamai Patenkinamai 0% [Nėra balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8241
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36150889 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma