2024m. March 29d. 01:16:41

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 4

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Driežai » Eublepharis macularius 
 
Eublepharis macularius
 

Leopardiniai gekonai - Eublepharis macularius

Leopardiniai gekonai (Eublepharis macularius) - sausumos driežai (eublefarai), kilę iš Pakistano, Afganistano ir Šiaurės vakarų Indijos. Priklauso gekonų šeimai. Gyvena uolingose vietovėse, stepėse. Tai naktiniai gyvūnai, todėl jie nėra aktyvūs dieną, o atėjus nakčiai jie pabunda, pradeda lakstyti po terariumą, ieškodami maisto. Šie driežai auga iki 22 - 26 cm. Jų oda dažniausiai yra geltona su rudai juodomis dėmelėmis, o driežų pilvelis baltas. Leopardiniai gekonai lytiškai subręsta 8-12 mėnesių. Nelaisvėje šie driežai gali gyventi iki 25 metų, laisvėje - kiek trumpiau. Patelės, dėdamos kiaušinius, sutrumpina savo gyvenimą keletu metų. Eublefarai ramūs, flegmatiško būdo ropliai. Jie gyvena grupelėmis, po 3-4. Kartais, begyvendami grupėse, driežai nesutaria ir netyčia kuris nors sužeidžia kitą driežą. Dažniausiai tai būna uodega, todėl driežas priverstas ją numesti. Jeigu taip nutinka privalote šį driežą atskirti nuo kitų driežų, apgyvendinti jį ten, kur šilta, gerai maitinti, bei prižiūrėti. Po kurio laiko uodega ataugs, tačiau ji nebebus tokia, kaip senoji, ji bus daug trumpesnė.
Patinas

Maitinimas

Maistas labai svarbus jūsų gekonui, todėl jį rinktis reikia labai atidžiai. Šie driežai vabzdžiaėdžiai, taigi jei vis vien nusprendėte įsigyti šį driežą turite pasirūpinti, jog jūsų augintinis visuomet gautų gyvo maisto. Augintinio valgiaraštyje turi buti įvairus maistas:
svirpliai, milčiai, skėriai, šilkaverpių lervos, musės, žiogai, zoofobusai.
Šie smulkūs gyvūnai eublefarams - tikras delikatesas. Jeigu staiga atsitinka taip, jog neturite maisto, o jūsų augintinis jau alkanas, galima duoti vištienos filė. Ją reikia supjaustyti smulkiais griežinėliais ir duoti gyvūnui. Tačiau gyvūnas taip paprastai jo gali ir neimti, todėl filė reikia šiek tiek pajudinti. Tačiau negalima pamiršti, jog šitoks maistas negali būti kasdieninis ar labai dažnas. Maitinti eublefarus reikia kasdien, kartais net keletą kartų per dieną.
Be maisto driežam reikalingi maisto papildai, bei žinoma vanduo. Maisto papildų galima gauti įvairiose zoo parduotuvėse. Ypač naudingas ir reikalingas driežams - kalcis. Daugiau kalcio reikia patelėms, ypatingai tuomet, kai dedami kiaušiniai.
Terariume vanduo turi būti keičiamas kasdien. Kai kuriems eublefarams vandens indelis tampa jų tualetu. Tokiu atveju vandenį reikia iškart pakeisti, bei perkelti vandens indelį į kitą vietą.

Išsinėrimai

Leopardiniai gekonai keičia savo odą kas 2 – 5 savaites, tai priklauso nuo maitinimosi. Kartais jūs galite net nepastebėti, kai jie tai daro. Prieš išsinėrimą driežai pabąla. Dažniausiai išsinėrę jie suvalgo savo senąją odą. Senojoje odoje yra tam tikras reikalingas vitaminų kiekis. Kai driežas išsineria reikia įsitikinti, jog ant jo nebeliko nė trupučio senosios odos. Dažniausiai senosios odos lieka ant pirštukų. Jūs privalote ją pašalinti, kadangi gali būti, jog driežiukas, norėdamas nuimti likusį odos lopinėlį, paprasčiausiai nusigrauš sau pirštukus. Pašalinti odą bus lengviau sušlapinus ją vandeniu.
Grupė

Terariumas

Šiems driežams reikalingas erdvus terariumas, kad turėtų kur vaikščioti, bei slėptis. Asmeniškai pas mane terariumas yra 62x36x36, tačiau rekomenduojami terariumai yra dar didesni. Kaip jau minėjau gyvūnui reikia vietos, kur galėtų pasislėpti. Slėptuvę galima padaryti iš nuskelto kokoso, medžio sakos ar žievės. Tai priklauso nuo jūsų fantazijos, bei galimybių. Kartasi slėptuvės yra daromos net iš margarino indelių. Jeigu auginate ne vieną driežą, tai kiekvienam iš jų reikia atskirų slėptuvių. Tai teritoriniai gyvūnai, todėl dėl vietos jie gali kovoti net iki mirties.
Taip pat reikalingas terariumo "apšiltinimas", kadangi šiluma driežam yra ypač svarbi. Šildyti terariumą galima įvairiais būdais. Tai - jūsų pasirinkimas. Zoopoarduotuvėse galite įsigyti kabelius, lempas, bei šildomus akmenis ir kilimėlį. Šiems driežams nėra reikalinga dirbtinė šviesa. Jie turi skirti kuomet yra naktis, kuomet diena. Terariume temperatūra turėtų būti nuo 28°C iki 32°C dienos metu, ir nuo 20°C iki 22°C nakties metu. Visame terariume turėtų būti skirtinga temperatūra, kad gyvūnas pats galėtų pasirinkti šiltesnį, bei jaukesni kampelį jam.
Terariume taip pat reikalingas pakratas. Kai kurie žmonės pakloja laikraščius ar tualetinį popierių, tačiau geriau papilti durpių, smėlio ar molio. Jeigu pasirinksite pilti molį, tai papylę jį įjunkite lempą, kurią esate įrengę terariume, ir palikite džiūti. Išdžiuvęs molis labai primins tikrąją driežo gyvenamąją aplinką.
Taip pat nepamirškite į terariumą įdėti plokščią indelį su vandeniu, galima įdėti šakų, bet jos nėra būtinos.

Jaunikliai

Ligos

Leopardiniai gekonai yra labai atsparūs aplinkai, taigi galimas dalykas, jog jūs visai neturėsite sveikatos bėdų su šiais augintiniais. Dažniausiai pasitaikanti liga yra hypocalcemi. Ši liga atsiranda tuomet, kai gyvūnų valgiaraštyje nebūna pakankamai kalcio. Jeigu organizme trūksta kalcio, kalcis pradedamas imti iš savų kaulų. Ligos simptomai: mieguistumas, skaudančios, išsipūtusios kojos, neįprastas kojų išsilenkimas ir visiškas gyvūno nusilpimas. Norint išgydyti šią ligą reikia padidinti kalcio kiekį, esantį augintinio maiste.

Paruošta naudojant įvairius internetinius šaltinius anglų kalba.
Paruošė: Indrė.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#51 | Chemecall · 2011 July 05 22:23:51
Nu nereikia tos lempos, geriausia kabelis ar kilimėlis ir tiek. Terariumą tiesiog laikyk šviesioj vietoj (šviesioj nereiškia, kad ant saulės) ir pakaks tos dienos šviesos jiems, juk galų gale jie naktiniai padarėliai.
#52 | IvetaC · 2011 November 19 23:04:27
geras:clap:
#53 | manuxx · 2012 August 16 02:36:15
Sveiki, puikus straipsnis :geras: Bet iškilo toks klausimas, jei kambariuose šilta, o naktį jiems reikia tik 20C, kaip sumažinti tą temperatūrą? Smile ir kokia turi būti drėgmė? ar dažnai reikės su purkštuku duotis aplinkui Smile
#54 | Ugnyciuke · 2012 August 16 08:40:12
Manuxx - drėgmei palaikyti užtenka indelio su vandeniu, jokio purkštuko nereikia. Dėl šilumos, tai manau, padaryk terariume dvi skirtingas temp. zonas - kai driežas norės šalčiau, nueis į kitą zoną.
Ir kitą kartą geriau rašyk į forumą :yes:
#55 | Karma · 2015 September 28 12:31:13
Ar tikrai juos reikia serti kasdien? Youtube kiek ziurejau, sako karta per savaite uztenka Frown
#56 | thejuste · 2016 March 15 10:50:52
Sveiki, mano gekonui nebeliko apetito, ka tureciau daryti?
#57 | EraLazdis · 2018 February 03 14:44:19
O galima porą (patiną ir patelę) laikyti 60x30x40 (ilgisXplotisXaukštis) terariume?
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 68% [23 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 18% [6 Balsų]
Gerai Gerai 3% [1 Balsas]
Patenkinamai Patenkinamai 12% [4 Balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8240
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36149947 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma