Sveiki visi, aš esu naujokas šioje srityje, nors daug ką išsiaiškinau jau bet nerandu ko man dar reikia tai tikiuosi, kad man pagelbėsite
Terariuma nusprendžiau daryti 2x1,2x0,6m (aukštis, plotis, ilgis), dėl to jau nusprendžiau. Bus medinė galinė sienelė, o likusios 3 stiklai.
Dabar kas man neaišku, tai:
1) Kokias lempas geriau būtų dėti į terariumą pačiame viršuje? Jos juk irgi šildo, tai kokio tada galingumo kokios firmos?
2) Kokias UV lempas geriau dėti pasišildyti šalia iguanai, gal turi nuorodas kur isigyti jas?
3) Ar lempų užtegtų terariumo šildymui, jei ne tai kokio galingumo reiktų kabelių grindims?
4) Ar statote drėkintuvą?
5) Kas geriau kokoso drožlės ar molčius, gal yra dar kitas pasiūlymas?
Iš kur galim sužinoti tavo kambario temperatūrą, skersvėjus, atstumus nuo lempos, kokia ventiliacija terariume ? Juk pagal tai renkamasi kiek vatų reikia, o ne pagal matmenis. Ir kiekvienu atveju individualiai, eksperimentiniu keliu, o geriausias patarėjas - termometras.
Tavo atveju tas pats. Viską teks daryti eksperimentiniu keliu. Tokio dydžio terariumų nėra daug. Tai jei daraisi pirmą - visada pasilik galimybes įdėti ir šildymo kabelį papildomą (ne dugne), ar pakabinti papildomą lempą. Be to jei šildysi lempomis tai teks turėti jų gana platų komplektą, nes jos reikalingos tiek žiemą tiek vasarą, bet skirtingų galingumų.
Dažniausiai daroma atvirkščiai - trys sienos plokštės ir viena stiklo. Tokio aukščio terariumas turi būti kur kas saugesnis, plius plokštės geriau sulaiko šilumą.
O dabar trumpai
1. paprastas kaitrines arba IR plius UV.
2. UV neskirtos šildytis. Skaityk daugiau apie jas.
3. eksperimentuok.
4. tavo asmeninis reikalas. Galima maudyti arba drėkinti purkštuvu.
5. jei kakos terariume - pamirši tokius dalykus. Geriausias sprendimas tokiam driežui, kad terariumo dugno nesimatytų o ten patiesti kilimėlį ar linoleumą, kad būtų patogu valyti.
Redagavo Loona 2012-01-19 18:11
tai biski padėkite jei galite sunkiai man biški su tom lempom, yra tinklapis su ivairiomis lempomis. tai kokias kur būtų geriau dėti ir bent pradžiai eksperimentuoni nuo 50 w lempom ar kaip? Ačiū
UV priklausomai nuo terariumo dizaino. Iguanoms renkasi dažniausiai ilgas lempas. Arba kelias įsukamas. O su kitom lempom eksperimentuoji - lemputė paprasta kaitrinė 75W reflektorinė šildys panašiai kaip ir 75W IR reflektorinė lempa. Kai suprasi kiek W reikia - galėsi pirkt brangesnes lempas. Bet susitaikyk kad toks terariumas valgys šimtais W elektros, o ne dešimtimis.
Redagavo Loona 2012-01-19 18:46
Jei viršuje pakabinčiau 2 tokias - Solar Glo Sun Simulating Lamp (125W) aprašymas: Lempa pripildyta gyvsidabrio garų.
* Optimalūs UVB, UVA spindulių, šviesos bei šilumos lygiai vienoje lempoje.
* Idealus šviesos šaltinis ropliams bei varliagyviams.
* Su natūralios saulės šviesos privalumais.
* Stiprina kaulus.
* Didina UVB įsiskverbimo nuotolį (+30).
Ir prie šakos dar kur IR lempa tokia - Lempa šildymo terariuminė Infrared,raudona, 35W
Ir dar pastatyčiau šildanti akmenį, ar tiek šildymui, apšvietimui ir t.t... pradžiai užtektu?
Pas mane yra didelis salio9nas ten temperatūra būna panašiai 23-25 laipsniai, drėgmės irgi tūrėtų būti, nes stovi dar 840 ltr. akvariumas. Pats terariumas stovės šalia lango.