Sveiki,
Aš auginu jau keletą metelių 2 iguanas. Kadangi nutariau jas įkurdinti kitoje namo vietoje, tai ir terariumą nutariau joms pagaminti naują. Ir štai viena gražią dinelę man "užkliuvo" internete vienas toks projektėlis. Kada terariumas tampa ne tik terariumu...(Cituoju) Tai pati įgūdžių viršūnė atkuriant ir įgyvendinant drėgnųjų tropikų biotopą. Tropiniai augalai, žuvys, varlės, driežai sugyvena vienoje erdvėje tik teisingai suplanavus, įrengus, pasodinus ir apgyvendinus gyventojus.
Daugeliui akvariumistų paludariumas tampa apribotų akvariumo galimybių praplėtimas, taip pat ir daugeliui terariumų mylėtojų toks lietaus pasaulio atkūrimas suteikia naujų galimybių sritį. Tokie gražūs ir vizualiai vertingi,o ypač senieji, paludariumai įtakoja gana nemažus kaštus, netgi tam tikrus įsipareigojimus, kurie turi buti pagrįsti tam tikromis technologijomis bei taisyklėmis. Reikalingas nemažas laiko tarpas, kad tinkamai gyvūnus, augalus vieną prie kio suderinti. Tai gali pareikalauti nevienerių metų. Norėdamas kartu laikyti tropines žuvis, varles, driežus, gyvates, vežlius ir netgi vabzdžius, šeimininkas turi pagalvoti ir aiškiai suprasti, kad daugelio valandų laika paukos vienai akimirkai per kurią pamatys bromelijų ir orchidėjų žydėjimą, dažna varlių pasidauginima, bei spalvingą driežų poravimosi žaidimą. Išvada: laimima naujų žynių ir stebėjimų (citatos pabaiga)...
Ir man įstrigo šita mintis taip į galvą, kad aš jos negeliu atsikratyt... :read:
Aišku, gal ir nepavyktų man taip visko įgyvendint, na bet gal būtų galimą kažką įkurdinti jų kaiminystėje (t.y. po vienu stogu)?:shy: Kaip manote? Gal kas turite kokių žinių ar minčių?
Labai ačiū.
Poludariumą gali daryti nebent su smulkiais gyvūnais, o iguanos tai viską ten sulaužyts ir augalus suvalgys, na aišku nebent tavo poludariubas būtų kokio kambario dydžio, tai gal kažkas ir pavyktų ...
Sunkumuose visada slypi galimybės.
Albertas Einšteinas
Žuvis, varles, vambzdžius, augalus manau tikai galima suderint... Būtų galima suderinti tikrai ir daugiau gyvūnų: tik reikia į labai daug ką atsižvelkti: Į drėgmę, temperaturą, gyvūnų charakterį, gyvenamą vietą, mitybą ir t.t. Bet visai idomi mintis, aišku svarbiausia būtų atsižvelkti į gyvūnu gerovę..:thumb::clap::conf:
Šitą dalyką mąsčiau, dėl kurio ir abejoju, ar man kas gausis...Na kas liečia augalus, tai jokiu būdu negalvoju gyvų jų ten sodint..Jei nesutryps tai suės isap:
Galvoju, gal nebent tik vandeny (t.y.po vandeniu), kažką akvariumiško...
Vandens esu numačiusi apie kokius 300 l ten padaryt...Na, o kaip dėl kokio dar gyvio? Pvz. krabuko vandenį, ar kokio varliukės ar pan.?
Su iguanom tai tikrai sunku, jos didelės ir t.t. Galima kokį gyvūną bandyt priderint, bet nemanau kad kas gerai gautusi su iguanom, nebent kaip Vladas sakė, tas tavo poliudariumas būtų kambario dydžio, tada tikrai galėtum nemažai gyvūnų priderint, o čia tai sunku.. Jei varles kokes, tai gali sužeist, užmušt, suvalgyt.. Viska geriai:thumb: pasverk.:yes:
Tai dabar užsiimu didžiosiomis studijomis, ir juokiuosi-reikėjo studijuoti ne mediciną, o biologiją :geek:
Naršau, kur begaliu naršyti, domiuosi, kas iš tokių, sakykim, mum prieinamų gyviukų, gyvena panašiomis sąlygomis. Svarbiausia man, kad niekas šiuo atveju nenukentėtų. Skaičiau čia vienoj vienoj, kad su vėžliais kartu iguanas apgyvendimo, na bet kai kai kas pakomentavo, kad vėžliai neblogai pasikandžioja ir aplamai labai teršia ir nėra gera kompanija . tai ir atsisakiau tos mintelės. nes jau su jais tai tikrai jokios žuvelės, nei augaliuko man atrodo nesukomponuosi O mano Igutės labai jau draugiškos (su Jorkšyru pvz labai jau draugauja , gal čia ne į temą, bet dėl įdomumo )
man atrodo joms ten butu geriausia vienoms, be jokiu varliu ar krabu cai tik mano nuomone tokia..visokie gyviai jom naudos tikrai neatnes manau, o zalos gali
Vienu žodžiu mano giliu isitikinimu aukštasis pilotažas šitie dalykai o norint padaryt "reveransus" reikia pirma nuo pat pat pakilimo mokytis skraidyt ir tai nėra lengva.Ir mano giliu įsitikinimu frazė atėjau, pamačiau ,nugalėjau! čia visiškai netinka.Tokia mano nuomone o kalbant apie Iguanas būten šioje srityje ir pritaikyme tai fantastikos žanras.
Redagavo Vobleris 2009-02-12 23:10
Pagrįskit, kodėl sakot, kad apie iguianų suderinimą, tai fantastikos žanras?
Ne gi jos tokie nesugyvenami gyvūnai, kad nieko į kompaniją neįmanoma joms įpaišyti? Man tiesiog įdomi kiekviena nuomonė, o gal dar ir kokių žinių apie tai turite? Man laabai svarbu, kol dar terariumas įrenginėjamas, nes nenorėčiau, kad kas nors nukentėtų :shy:
Atlantida, klausyk ką žmonės sako - jeigu nori, kad gyvūnai būtų laimingi, jaustųsi saugiai ir niekas nekentėtų - laikyk kiekvieną gyvūną (arba rūšį) atskirai ir neišradinėk dviračio iš naujo. Jei nori augalų - susitaikyk, kad iguanos vegetarės ir augalus teks gana dažnai keisti ir atrodys jei gana apkramtyti.
Kas dėl augalų, tai tikrai esu susitaikiusi, kad nieko nebus, tai jau planų, ką ir kaip apželdint neturiu, tik vadney palei dugną gal, o gal ir visai niekur... Matau, kas pasidaro, kai mano Žaliukai įsirioglina į gėles...ne tik viskas lūžta, bet ir vazonai išsivarto :laugh:
Mąstau tik, gal pavyks terariume tokių keletą zonų padaryt, kaip prieangių, kur jų didenybės nepasieks :geek:
Na tik va dėl tų kitų gyvių... Gerą baiką prisiminiau, vienas pažystamas iguanoms į terariumą įleido kažkokių Talino peliukų porą :laugh:, tai sakė buvo juoko, kai tie iš iguanų tik ir žiūrėdavo, kaip maistą nugvelbt ir vilktis į savo urvus :laugh:, bet kas keisčiausia, naktį miegodavo visi kartu, o ir dieną ant šildomų balkonų ateidavo pas driežų peliukai pasikutinėt savo kailiuko :trenk:
juk iguanos maudysis, tustinsis i vandeni, ten irgi sunkiai augalai augs
manau daryk terariuma su graziu galiniu fonu ir parinktom graziom sakom, ir tada plastmasiniai augalais gali dekoruot
Mąstau tik, gal pavyks terariume tokių keletą zonų padaryt, kaip prieangių, kur jų didenybės nepasieks
Gal ir padarysi kad nepasieks vazono, ir neisvers ten, bet lapus juk gales valgyt, o jei augalas nuodingas?
Atlantida parašė:
Kas dėl augalų, tai tikrai esu susitaikiusi, kad nieko nebus, tai jau planų, ką ir kaip apželdint neturiu, tik vadney palei dugną gal, o gal ir visai niekur... Matau, kas pasidaro, kai mano Žaliukai įsirioglina į gėles...ne tik viskas lūžta, bet ir vazonai išsivarto :laugh:
Mąstau tik, gal pavyks terariume tokių keletą zonų padaryt, kaip prieangių, kur jų didenybės nepasieks :geek:
Na tik va dėl tų kitų gyvių... Gerą baiką prisiminiau, vienas pažystamas iguanoms į terariumą įleido kažkokių Talino peliukų porą :laugh:, tai sakė buvo juoko, kai tie iš iguanų tik ir žiūrėdavo, kaip maistą nugvelbt ir vilktis į savo urvus :laugh:, bet kas keisčiausia, naktį miegodavo visi kartu, o ir dieną ant šildomų balkonų ateidavo pas driežų peliukai pasikutinėt savo kailiuko :trenk:
Galiu papasakoti tik istoriją apie Pirata, vieanaakę barzdotąją agamą, kuriai kitą akį iškabino žiurkė. Ir tokį jį vargšą mes priglaudėme reabilitacijai.
Nesuprantu, kodėl žmonės ieško sau problemų. Kokio dydžio tavo iguanos dabar ? Kokio dydžio planuojamas terariumas? Kokia iguanų lytis? Ar tai pirmosios tavo reptilijos? Šie atsakymai padės ką nors tau patarti.
Atlantida, tu kiekvieną dieną melskis ir maldauk Dievo, kad bent tavo tos dvi iguanos ateity kartu sugyventų ir nereikėtų atskiro terariumo darytis.. :svilp: O čia tai išvis.. vat žiauru būna, kai žmonės neturi nei menkiausio suvokimo apie gyvūnus ir prisileidžia pelių, žiurkių ir pan. isap:
Sunkumuose visada slypi galimybės.
Albertas Einšteinas
dėl pelių ar žiurkių ar kitokių ne į temą gyvių aš tai nei minčių neturiu...papasakojau tik vieną atvejį, kurį kai kas padarė...nesu visai dar durna, kad įleisčiau iš vis nieko bendro ar panašaus neturinčius gyvūnus į vieną patalpą...kol kas tik galvoju, ar ką galėčiau bandyt (žuvų, kitų driežų, krabų ar pan.), bet gi dėl to ir esu šiame forume, kad renku nuomones, patarimus, info, o tik po to rizikuosiu arba ne...
mano iguanos kartu gyvena jau 2 metus...būna visko-pasikandžioja, viena ant kitos pasijodinėja, pasivaiko viena kitą, bet ir toliau gyvena, sveikos, gyvos, žvalios...iš pradžių buvau išsigandus, žadėjau vieną gal padovanot kam ar parduot, kai ėmė pliektis...bet nustojo, kartais susiima vėl, ir vėl draugauja, kažkaip manau, kad yra naturalu...gaila tik ragiukus viena kitai, kad apkramtė...
terariumas bus kažkur apie 2 m. aukščio, 1,5 m. pločio, 1,5 m į gylį...