2024m. March 29d. 11:54:03

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 6

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Terariumai ir... » Augalai terariume 
 
Augalai terariume
 

Augalai terariume

Dažniausiai augalai terariume auginami, kad sukurtume sąlygas kuo artimesnes natūralioms savo gyvūnams. Augalų įtaka aiškiai matosi ir substrato, bei pačio terariumo drėgmės palaikymu. Augalai siurbia ir garina vandenį, todėl lengviau palaikyti oro drėgnumą.
Augalus rekomenduojama į terariumą dėti jau pasodintus vazonėliuose. Jei augalai bus sodinami tiesiai į terariumo substratą – savo šaknimis išsiplėtos po didžiąją dalį terariumo, gali apraizgyti terariume esančius šildymo prietaisus. Taip pat ne visi augalai gali augti terariumo substrate, kuris dažnai būna durpės (kokoso, ar įprastos kiminų), smėlis. Vazonėlyje, augalui įprastame substrate, jis jausis kur kas geriau, nei pasodintas į augalui netinkamą substratą.
Terariumo pagrinde pilamas gėlių drenažas (2 - 4Lt.), arba kitoks stambus gruntas (akmenys, skaldyta keramika, keramzitas). Toks gruntas palaiko ir paskirsto drėgmę terariumo substrate, kartu neleisdamas permirkti substratui. Terariumas turintis substrato drenažą yra linkęs mažiau pelyti.

Drenažas (keramzitas)

Norint gruntą išlaikyti kuo ilgiau nesusimaišiusį su drenažu – juos galima atskirti plastikiniu tinkleliu, kuris skirtas apsaugai nuo uodu, apsaugai nuo kitokių gyvūnų (kainuoja apie 1 Lt).

Tinklelis

Formuojant terariumo augaliją reikėtų atsižvelgti į augalo dydį, poreikius. Jei terariumas bus daugiau apželdintas, būtina sodinti augalus pagal jų ardus. Kaip žinia ir gamtoje vieni augalai yra aukštesni, kiti žemesni. Kad nenustelbtų aukštesnieji mažesnių, kurie tokiu atveju gali net sunykti, reikėtų didesnius ir aukštesnius augalus sodinti terariumo gale, arčiau sodinti žemesnius. Panaši augalų sodinimo sistema yra akvariumuose, toks apsodinimas vadinamas terasiniu.
Drėkinti terariumą ir augalus laistyti geriau laistyti virintu, arba filtruotu vandeniu. Nors tokiu atveju augalai ir gaus mažiau reikalingų medžiagų, tačiau išvengsime ant substrato paviršiaus bei terariumo stiklų kalkių nuosėdų.
Terariume augančių augalų tręšti nereikėtų, kadangi nuo jų lapų gali atsigerti gyvūnai, taip pat ir garuojantys vandens garai turės trąšų priemaišų, kurios gali būti toksiškos! Ant grunto gali kristalizuotis trąšų liekanos, jos gyvūnams nuodingos!

Trąšų liekanos

Auginant roplius terariumuose labiau tinka stambesni, kietais lapais, netrapūs augalai kaip: Sansevieria trifasciata; Syngonium sp.; Epipremnum pinnatum; Dracaena sanderiana; bespygliai sukulentai. Svarbu kad terariume gyventų nežolėdis roplys, antraip augalų sodinimas gali būti, tik malonus darbas – juo pasidžiaugti vargu ar teks. Augalų nepatartina sodinti į vėžlių, iguanų terariumus. Taip pat augalai nelabai tiks stambesnių roplių terariumams, tokių kaip varanai, suaugusios stambios gyvatės ir kiti, jie paprasčiausiai augalus sutryps. Tokiais augalais apsodintame terariume gali gyventi dauguma gyvačių rūšių, smulkieji driežai, kaip anoliai, gekonai, chameleonai, scinkai, varlės, rupūžės, salamandros.

Sansevieria
Sansevieria

Syngonium
Syngonium

Epipremnum pinnatum
Epipremnum pinnatum

Dracaena sanderiana
Dracaena sanderiana

Smulkesniųjų roplių, varliagyvių ir įvairių nežolėdžių bestuburių terariumuose auginti tinka jau minėti stambesnių roplių terariumų augalai, bei šiek tiek smulkesni, ir trapesni tokie kaip: Maranta sp., Aglaonema sp., Asplenium sp., Philodendron, (įvairūs paparčiai); Dieffenbachia sp.; Euonymus sp.; Ficus pumila; kai kurie fikusiniai Ficus sp.; Fittonia sp.; Hedera helix; Peperomia obtusifolia.
Vorai yra linkę augalus apraizgyti voratinkliais, todėl į vorų terariumus reikėtų sodinti augalus šiek tiek kietesniais stiebais.

Maranta sp.
Maranta sp.

Aglaonema sp.
Aglaonema sp.

Dieffenbachia sp.
Dieffenbachia sp.

Euonymus sp.
Euonymus sp.

Ficus pumila
Ficus pumila

Fittonia sp.
Fittonia sp.

Hedera helix
Hedera helix

Peperomia obtusifolia
Peperomia obtusifolia

Asplenium sp.
Asplenium sp.

Philodendron
Philodendron

Spygliuotų augalų terariumuose sodinti nepatartina, nes gyvūnai gali įsidurti, dėl ko vėliau gali ir žūti. Greičiausiai neretas pagalvojo „Juk jei skaudės gyvūnas neis ir specialiai neįsidurs“, deja dažnai būna, kad gyvūnai laipioja terariumo sienelėmis, dangčiu, taip pat išsigandę netyčia gali užšokti ar nukristi ant kaktuso spygliu, kurie gali ir perverti jūsų augintinį!
Reikėtų atkreipti dėmesį, kad augalėdžiams gyvūnams negalima į terariumus sodinti augalų, su trapiais, minkštais lapais, nes augintiniai būtinai jų paragaus. Suėdę vieną (smulkesnieji) ar kelis fikuso lapus gyvūnai gali žūti, todėl į terariumus fikusą sodinkite tik įsitikinę, kad jūsų augintinis jo neparagaus. Jei apsodinsite augalėdžio gyvūno terariumą – pirmiau įsitikinkite ar augalas nėra nuodingas!

Straipsnyje panaudotos kelios nuotraukos iš interneto.

Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#11 | Vladas · 2006 September 15 20:21:58
gsp, bet tavo citrusiukai nežinia po kiek metų dėrės ir ar išvis dėrės, o parduotuvėse parsiduoda jau skiepiti medeliai... nors aišku galima tavo medelius kai jie paaugės irgi priskiepiti Smile
#12 | Pao · 2006 September 15 21:05:19
Neskiepytas gi nieku medis Smile

O jei dar del erkuciu - man kol kas pasiteisino dar vienas kovos budas (nors dar tik 1 metai, gal dar po kokiu galima bus ir oficialiai parasyti)

Terariume gyvena sraige - sanitare, is tikruju nezinau is kur ji atsirado, gal su samanom atsinesiau?... Bet tame terariume nesu mates erkutes!

Siaip isus likucius ji idealiai sutvarko!
#13 | gsp · 2006 September 16 09:46:13
citrusiukai turbut nederes nes medely juk pakirpsi kai bus kokiu 20cm (max) aukscio Smile o normalus medis turi buti ~2-3metru, ermitaze auga citrinukes bet ten abejoju kad butu skiepyta, mazi medziukai, mazos zalio citrinukes kaip dekoratyvines Smile
#14 | Vladas · 2006 September 16 14:31:26
ten 100% skiepyti, neskiepyti išvis beveik nedera...
#15 | gsp · 2006 September 16 14:38:27
ai koks skirtumas...
#16 | Damon · 2006 September 16 20:33:05
gsp, nekliedek, ok? Uz tokias kaina, kaip 30Lt, tai gali maza mandarinuka su vaisiais nupirkti :conf: Tu geriau botanike uzaugink ir tada prekiauk.
#17 | gsp · 2006 September 16 23:09:20
nieks nekliedi, pats nekliede, blemba uzknisa kas cia snekejo apie prekyba? akis prasikrapstyk arba akinius uzsidek jei nedamatai, blecha aiskins man cia kliedeti ar ne...
#18 | budreviciuke · 2008 February 27 16:58:56
sveiki:naiv:. pas mane sansevieria vazone auga ir as ja noreciau i voro terariuma isodint bet kaip ten del laistymo?Frown
#19 | rv8 · 2008 March 08 10:53:59
ce tasj geras varijantas :yes::yes::thumb::thumb::geras::geras:
#20 | sagiras · 2008 April 05 22:24:30
girdejau kad kanapes yra gerai :] beje jau lietuvoj jos nebedraudziamos auginti :] ir prieziuros joms nereikia ir auga baweik bet kur :] zaluma ir sveikata gyvunuiPfft
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 14% [2 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 57% [8 Balsų]
Gerai Gerai 14% [2 Balsų]
Patenkinamai Patenkinamai 14% [2 Balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8241
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36151401 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma