2024m. April 17d. 00:28:58

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 1

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,003
· Naujausias narys: Alvyda
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Įvairenybės » "DELFI" apie driežus (nuolat papildoma) 
 
"DELFI" apie driežus (nuolat papildoma)
 



Seniai dingę Australijos gyvūnai atgyja

Mėsėdė kengūra ir iš medžių šokinėjantys krokodilai sutraukė minias žmonių į Australijos sostinę Sidnėjų. Šie išnykę gyvūnai yra tik du pavyzdžiai tų gigantiškų žvėrių, kurie kadaise klajojo po žemyną.
Jų kaulai buvo neseniai atkasti ir davė naują impulsą taip vadinamos “megafaunos”, kuri gyveno Australijoje prieš tūkstančius ir milijonus metų, tyrinėjimui.
Vienas iš šių monstrų buvo septynių metrų ilgio driežas guana (Megalania prisca). Suaugęs gyvis turėjo sverti apie 600 kg. Taip pat egzistavo medžiais laipiojantis krokodilas (Trilophosuchus rackhami), pravardžiuojamas “krintančiu krokodilu”, kuris, kaip manoma, šokdavo ant savo aukos iš medžio.
Pabaisos modelis yra parodoje: jo kailis panašus į vombato, nosis - į koalos, o nagai - kaip plėšrūnų.
Turbūt labiausiai intriguoja tas faktas, kad dauguma šių gyvūnų, įskaitant ir sterblinį liūtą, gyveno Australijoje tuo pačiu metu kaip ir pirmieji aborigenai, kurie atsikraustė į žemyną prieš 50 tūkstančių metų.

Paštininkus išgąsdino iš siuntinio išlindęs krokodilas

Milvokio valstijoje (JAV) pašto patalpose metro ilgio aligatorius prasigraužė skylę kartoninėje siuntinio dėžėje, tačiau prieš pabėgant buvo pastebėtas pašto darbuotojų, rūšiavusių korespondenciją, bei įmestas į pintinę kur sulaukė gyvūnų kontrolės tarnybos pareigūnų.
Penktadienį iš kartoninės dėžės kyšančią žalią nosį su dantimis pastebėję darbuotojai bandė užklijuoti dėžę papildomu lipnios juostos sluoksniu, tačiau aligatorius ją perkando.
Pašto darbuotojas nepabūgo roplio ir pagriebęs jį už uodegos įmetė į pintinę.
Aligatorius gyvūnų prieglaudoje pasiliks savaitę, o po to iškeliaus į draustinį šiaurinėje Ilinojaus valstijos dalyje. Vėliau draustinis roplį pergabens į natūralią jo gyvenamąją aplinką Floridos valstijoje. Ilgesnių nei pusės metro aligatorių JAV paštu siųsti negalima.

Lauko tualete – 1.8 metro ilgio krokodilas

Floridos gyventojas patyrė šoką, kai nuėjęs į šalia arklių lenktynių trasos įrengtą tualetą, rado jame 1.8 metro ilgio krokodilą. Donaldas Robinsonas pastebėjo milžinišką roplį, kai atidarė tualeto duris.
Vyras ramiai atsitraukė, šluota parėmė duris ir pranešė apie aligatorių pareigūnams. Iš tualeto roplį ištraukė Floridos žuvų ir gyvūnų komisijos darbuotojai.

Dinozaurai išnyko, nes nepakako patelių

Viena iš priežasčių, dėl kurių prieš 65 milijonus metų galėjo išnykti dinozaurai, - pernelyg didelis patinų kiekis jų populiacijose. Lydso universiteto (D.Britanija) mokslininkai mano, kad dinozaurams galėjo būti būdinga šiuolaikinių roplių – tokių, kaip krokodilai – savybė: naujų individų lytis apsprendžiama temperatūros, vyraujančios prieš gimimą.
Manoma, kad į Žemę nukritęs stambus asteroidas atvėsino klimatą, todėl gimė daugiau vyriškos lyties dinozaurų. O patinų ir patelių disbalansas yra pakankama priežastis rūšiai išnykti.
Beveik 200 milijonų metų ekologinio medžio viršūnėje įsitaisę dinozaurai viešpatavo planetoje. Tačiau staiga pasaulis pradėjo keistis, ir šie pasikeitimai nebuvo naudingi tuomet vyravusiems gyvūnams.
Kai kurie mokslininkai tvirtina, kad dinozaurų nykimas jau buvo prasidėjęs dar prieš nukrintant asteroidui, tačiau dauguma ekspertų sutinka, kad dėl susidūrimo greičiausiai prasidėjo globalinio klimato pasikeitimų grandinė, o dėl to išnyko dinozaurai ir dar didelė dalis kitų tuo metu gyvenusių gyvūnų rūšių.
Manoma, kad dėl susidūrimo galėjo iškilti didžiulis dujų debesis, nepraleidęs Saulės šviesos ir atvėsinęs Žemės klimatą. Debesis suaktyvino vulkaninę veiklą, dėl kurios oras buvo dar labiau užterštas ir dar mažiau Saulės spindulių pasiekdavo mūsų planetą.
Pasikeitimai buvo labai nenaudingi dinozaurams, nes žinoma, jog dominuojantys gyvūnai yra ypač jautrūs ekologinėms permainoms.
Jei ši teorija teisinga, tai tuo metu dinozaurų gyvenimas tikrai nebuvo rožėmis klotas net ir tiems gyvūnams, kurie išgyveno visus ligtolinius gamtos pateiktus išbandymus.
Tie dinozaurai, kuriems pasisekė išgyventi, negalėjo rasti, su kuo poruotis.
Niekas tiksliai nežino kiek dinozaurai buvo panašūs į kitus roplius ir ar kai kuriais atžvilgiais jie buvo panašūs į kitas gyvūnų grupes – pavyzdžiui, žinduolius. Ropliams būdingas kitoks metabolizmo tipas nei žinduoliams, o jų palikuonių lytis taip pat apsprendžiama kitokių faktorių.
Žinduolių atveju, jei palikuoniui tenka viena X ir viena Y chromosoma, tuomet jo lytis būna vyriška, o jei kiaušialąstė su X chromosoma apvaisinama spermatozoido su kita X chromosoma, tuomet naujagimis būna moteriškos lyties. Išimčių šioje sistemoje yra labai nedaug. Panašiu būdu apsprendžiama paukščių, gyvačių ir kai kurių roplių – pavyzdžiui, driežų – lytis.
Tačiau krokodilų, vėžlių ir kai kurių žuvų rūšių palikuonių lytį gali paveikti temperatūra, kurioje inkubuojami kiaušiniai.
Lydso universiteto mokslininkas Davidas Milleris (Deividas Mileris) su kolegomis išsiaiškino, kad temperatūros pasikeitimas teoriškai galėjo sąlygoti vyriškos lyties individų dominavimą.
Kitais tyrimais įrodyta, kad jei gimsta per mažai patelių, tuomet populiacija palaipsniui išnyksta.
„Žemė netapo tokia toksiška vieta, kad prieš 65 mln. metų joje išmirtų visi gyvūnai. Tiesiog pasikeitė temperatūra, o šių didžiulių žvėrių organizmuose neišsivystė jokie genetiniai mechanizmai (kaip žinduolių Y chromosoma), padedantys kovoti su temperatūros problema“, sakė vienas iš mokslininkų grupės narių – nevaisingumo ekspertas daktaras Hermanas Silberis.
Tačiau krokodilai ir vėžliai jau gyveno prieš 65 mln. metų. Kaip gi gamta pasigailėjo jų?
„Šie gyvūnai gyvena vandens ir žemės aplinkų sandūroje, ties upių žiotimis ir kitose vietose, kur aplinka galėjo pasikeisti šiek tiek mažiau, todėl jie turėjo daugiau galimybių adaptuotis“, sakė mokslininkas. Visgi kai kurių mokslininkų ši teorija neįtikino.
„Didžiojo išnykimo metu pradingo daugiau nei pusė visų Žemėje gyvavusių rūšių. Ir, tiesą sakant, dinozaurai tarp išnykusiųjų tikrai nesudarė daugumos – daugiausiai išnyko tų rūšių, kurios gyveno vandenynuose. Bijau, kad mažai tikėtina, jog lyties selekcijos mechanizmas yra pagrindinė priežastis, dėl kurios baigėsi dinozaurų amžius“, sakė Benny Pieseris (Benis Piseris), dirbantis Liverpulio Johno Mooreso universitete.

Tęsinys--->

 
 
Komentarai
Komentarų dar neparašyta.  
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8282
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36242800 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma