2024m. March 29d. 15:13:05

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 6

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Driežai » Chameleonai 
 
Chameleonai
 



JEI NUTARĖTE ĮSIGYTI CHAMELEONĄ

Prieš nutariant pirkti šį gyvūną, pirmiausia turėtumėte apmastyti kelis punktus esančius apačioje :

 Ar surinkote pakankamai žinių apie tai, kaip teisingai auginti chameleoną, kad jis augtu sveikas?
 Ar jūsų namuose yra pakankamai vietos apgyvendinti suaugusį chameleoną?
 Ar turite pakankamai laiko prižiūrėti chameleoną?
 Ar jūsų mieste (jo apylinkėse) yra kvalifikuoti veterinarai, kurie žino kaip gydyti šiuos gyvūnus?
 Ar jūsų mieste yra galimybė įsigyti chameleonams skirto maisto, vitaminų, bei kitų būtinų dalykų?
 Ar jūs turite pakankamai pajamų išlaikyti šį lepų gyvūną?
 Kaip įrengti jo terariumą, kad jis jaustųsi jaukiai?
 Kas prižiūrės gyvūną kai išvažiuosite atostogauti?
 Nuo kokios rūšies turėtumėte pradėti?
 Kokio amžiaus turėtu būti perkamas gyvūnas?
 Kaip atskirti ar chameleonas yra sveikas?

Chameleonai

Ar surinkote pakankamai žinių apie tai, kaip teisingai auginti chameleoną, kad jis augtu sveikas?

Atėję į parduotuvę pamatėte įdomų padarėlį: jo akys sukiojosi į skirtingas puses...viena stebėjo jus, o kita mažą svirplį savo būsto kampe. Staiga ropliukas ištiesė liežuvį ir nė sekundei nepraėjus jau žiaumojo vabalėli. Jūs jį iškarto pamilote. Sumokėjote už jį krūvą pinigų, eidami namo galvojote kaip visiems patikt jūsų mažiukas.

Chameleonai

Atėje namo pasiūlėte jam morkų, obuolių, dešros ir šokolado, tačiau žaliukas nieko neėmė. Neėmė ir kitą ir dar kitą dieną... Netgi kai jį apkamšydavote jo jaukioje batų dėžutėje, kur jį apgyvendinote, jis neatrodė laimingas...Sekėte jam pasakas ir dainavote...bet deja vieną rytą jis nebepabudo...ilgai verkėte ir keikėte gyvenimą už tokią neteisybę, tačiau ar tikrai buvo kaltas gyvenimas, o ne JŪS?

Chameleonai

Jei nenorite, kad taip atsitiktu ir jūsų augintiniui, prieš ištardami žodį NORIU pirmiausia sužinokite bent jau kokia jūsų augintinio rūšis. Neperskaitę krūvos straipsnių, nepakalbėję su žmonėmis, kurie jau yra laikę tokį padarą, bei neapgalvoję visko, tik kankinsite gyvūną. Todėl jei užsidegėte nusipirkti mielą padarėlį, pirmiausia pareikite namo ir viska apmastykite, surinkite tinkamą literatūrą, įrenkite jam terariumą ir tik tada keliaukite pirkti augintinio.
PS. Jei prieš tai nesate laikę jokio šaltakraujo - CHAMELEONAS NE JUMS.

Ar jūsų namuose yra pakankamai vietos apgyvendinti suaugusį chameleoną?

Terariumo dydis, kuris bus skirtas jūsų 6-8 savaičių amžiaus chameleonui, žymiai skirsis nuo terariumo, kurio reikės jau suaugusiam individui, dydžio (priklausomai nuo augintinio rūšies). 6-8 savaičių amžiaus mažylis gali būti apgyvendintas 100-130 litrų terariume. Rasti vietos tokio dydžio terariumui namuose neturėtu sudaryti daug problemų.

Chameleonai

Tačiau chameleonui sulaukus 4 mėnesių amžiaus, jis turi būti perkeltas į erdvesnę buveinę. Galutinio terariumo matmenys būną skirtingi, priklausomai nuo rūšies, bet turi būti maždaug tokių išmatavimų: 120x80x60, atitinkamai aukštis, ilgis, plotis. Taip pat gerai būtų, kad terariumas nestovėtų ant grindų, o maždaug akių lygyje.

Ar turite pakankamai laiko prižiūrėti chameleoną?

Prižiūrėti chameleoną, reiškia prisiimti labai didelę atsakomybę. Jūs privalote nuolatos kontroliuoti terariumo temperatūrą ir drėgmę, rūpintis švara, laiku maitinti savo augintinį, jei jo maistas nėra apgyvendintas kartu su juo. Šviesos režimas turi būti parinktas pradžioje ir jo turi būti laikomasi nuolat. Diena turi degti UV lempa, patartina nuo 5 iki 7 UVB, tačiau optimaliausias variantas parenkamas tiksliai pasikonsultavus su specialistu. Nakčiai šviesa turi būti išjungiama, kad augintinis galėtų pailsėti.

Chameleonai

Kasdiena privalote duoti specialių vitaminų, kuriuos taip pat reikia duoti tik pasikonsultavus su roplių specialistu. Taigi turite pamastyti ir nuspresti ar galėsite skirti pakankamai laiko savo numylėtiniui.

Ar jūsų mieste (jo apylinkėse) yra kvalifikuoti veterinarai, kurie žino kaip gydyti šiuos gyvūnus?

Perkant įprastą gyvūną, kaip pvz.: katinas ar šuo, net nesusimastoma, kur reiktų kreiptis pagalbos, jei kartais augintinis sunegaluotu. Tačiau jei jau pasirinkote auginti namuose egzotinį roplį, jūs pirmiausia turite rasti specialistą savo mieste ar jo apylinkėse, kuris galėtų ir mokėtų suteikti gyvūnui pagalbą prireikus.

Chameleonai

Šiuo metu veterinarų išmanančių apie reptilijų gydymo subtilybes yra vienetai, todėl turite apsvarstyti galimybes vežti augintinį į kitą miestą (jei jūsų mieste tokio specialisto nėra), jei jam prireiks gydymo.

Ar jūsų mieste yra galimybė įsigyti chameleonui skirto maisto, vitaminų, bei kitų būtinų dalykų?

Prieš perkant chameleoną derėtu sužinoti kur jūsų mieste galima rasti jam skirto maisto, vitaminų, lempų bei kitko. Ne kiekviena gyvūnų parduotuvė savo asortimente turi tokio pobūdžio prekes, todėl gali kilti sunkumų net dėl, atrodo, tokio elementarau dalyko, kaip maistas.

Chameleonai

Beto, vitaminus bei lempas turite pirkti parduotuvėse, bet pasitarę su specialistu, kadangi pardavėjai dažniausiai mažai ką išmano apie egzotinius gyvūnus, beto vitaminai turi būti kokybiški ir atitikti gyvūno poreikius. Patarti kokių firmų vitaminus pirkti gali tik su reptilijomis daug patirties turintis žmogus.

Ar jūs turite pakankamai pajamų išlaikyti šį lepų gyvūną?

Tokio gyvūno kaip chameleonas laikymas namuose reikalauja nemažai išlaidų. Pirmiausia kainuoja terariumo įrengimas, toliau seka maistas ir vitaminai. Jei dirbate ir negalite dažnai apipurkšti terariumo (jei tai būtina jūsų pasirinktai rūšiai) privalote įrengti automatinį drėkintuvą.

Chameleonai

UVB lempos turi būti keičiamos kas puse metų, kadangi po šio laikotario nustoja skleisti UV spindulius. Susirgus gyvūnui jo gydymas atsieis jums nemažą pinigų sumą. Taigi pamastykite ar turėsite lėšų suteikti jam visuos šiuos dalykus.

Kaip įrengti jo terariumą, kad jis jaustųsi jaukiai?

Atsivežėte didelį terariumą, pastatėte jį namuose, tačiau kas toliau? Terariumas turi atspindėti aplinką, kurioje gyvena jūsų pasirinkta chameleonų rūšis. Jei tai drėgnose vietose gyvenanti rūšis - dugną padentike drėgnų durpių sluoksniu, pasodinkite naturalių augalų (labai tinka vijokliai, chameleonai dievina ant jų karstytis ir miegoti), papuoškite įvairiomis šakomis iršaknimis. Neblogai būtų įdėti šildomą akmenį (kad naktį augintinis neperšaltu). Viduje derėtu įtaisyti termometrą ir hidrometrą, kad galėtumėte nesunkiai kontroliuoti terariumo aplinką.

Chameleonai

Taip pat pastatykite nedidelį kriokliuką ar fontanėjį iš kurio jūsų augintinis gertu, kadangi dauguma chameleonų geria tik tokį vandenį ir neliečia to, kuris yra tieisog pripiltas į kokią nors lėkstutę. Jei jūsų chameleonas reikalauja kitokios aplinkos, paieškokite informacijos internete ar pasitarkite su specialistais.

Kas prižiūrės gyvūną kai išvažiuosite atostogauti?

Paskambino draugė ir pakvietė lėkti į Palangą savaitgaliui. Kodėl gi ne? Juk senelė prižiūrės mano augintinį kol būsių pajūrį. Išbėgi pro duris su šūkiu: pamaitink Emanuelį... Senelė priėjusi prie terariumo ir pasikasiusi pakaušį įmetė į jį kačių ėdalo ir pasuko savo keliais. Kita dieną nakčiai išjungus lempas jų neįjungė, nes juk pinigai eina, o tam durneliui nesvarbu ar šviesu, ar tamsu... Ir taip 3 dienas... Kai grįžai nebepažinai savo Emanueliuko... liūdnas, alkanas ir sušalęs...

Chameleonai

Moralas: jei vis dėlto nutarei išvažiuoti pailsėti ir palieki gyvūną prižiūrėti apie jį nieko neišmanančiam žmogui - pravesk ilgą instruktažą, duok smulkiai ir aiškiai surašytą veiksmų planą, tada dar karta pravesk paskaitą apie chameleonų gyvenimo ypatumus ir tik tada leiskis į kelionę.

Nuo kokios rūšies turėtumėte pradėti?

Ne visos chameleonų rūšys reikalauja vienodo kiekio ir vienodo pobūdžio priežiūros. Vienos reikalauja daug lako ir pastangų, o kitos puikiai gyvena jei tik laikotės elementariausių reikalavimų skirtų daugumai reptilijų. Vienos iš lengviau auginamų rūšių yra Jemeno chameleonai (Chamaeleo Calyptratus), Džeksono chameleonai (Chamaeleo jacksonii) ir Furcifer pardalis. Svarbu pirkti nelaisvėje gimusį jauniklį, kad išvengti galimų ligų, bei parazitų.

Chameleonai

Galima augintinį parsisiųsti iš užsienio, tai nėra problema. Dauguma chameleonų rūšių yra įrašyti į CITES sąrašus: juos arba draudžiama ekportuoti iš jų gimtųjų šalių, arba nustatytas griežtas eksportuoti leidžiamas kiekis. Todėl pirmiausia sužinokite ar jūsų norima įsigyti rūšis bus jums parduota legaliai.

Kokio amžiaus turėtu būti perkamas gyvūnas?

Į parduotuves chameleonai vežami maždaug 3 - 8 savaičių amžiaus. Gerą reputaciją užtiranavę pardavėjai neparduos nepatyrusiam pirkėjui chameleono, kuris nėra sulaukęs bent 5 - 6 savaičių amžiaus, tačiau dauguma parduotuvių, kurios nesispecializuoja reptilijų srityje yra mažiau apdairios.

Chameleonai

Turėtumėte vengti pirkti gyvūną, kurio amžius mažesnis nei 6 savaitės. Pasiteiraukite gyvūno amžiaus ir jei pardavėjas/a nenutuoks apie tai, verčiau pirkite gyvūną kur nors kitur, nes rimtas pardavėjas privalo informuoti apie tokisu esminius dalykus.

Kaip atskirti ar chameleonas yra sveikas?

Štai keli patarimai į ką turėtumėte atkreipti dėmesį, kad nenusipirktumėte sergančio gyvūno. Jei bent vienas ar keli iš šių simptomu akivaizdžiai matomi, patartina gyvūno atsisakyti.

Chameleonai

Taigi gyvūnas serga, jei:

1. Įdubusios ar parudavusios akys;
2. Patinę sanariai;
3. Įvairūs gumbeliai ar patinimai ant kūno, galūnių ar aplink burną;
4. Žaizdos burnoje ar aplink ją;
5. Nuolatinis silpnumas ir letalus elgesys;
6. Mažas aktyvumas laikant rankose;
7. Silpnas suspaudimas letenėle (chameleono suspaudimas stebetinai stiprus jo dydžiui);
8. Matomai nusilpęs dėl prastos mitybos;
9. Kvėpuoja pro burną (nebent pyksta).


TĘSINYS--->

 
 
Komentarai
#21 | Armandi · 2010 June 29 15:37:08
yra pirkti ir Petcenter parduotuveje.Klaipedoje tai tikrai maciau.Kainuoja 270lt. Ten dar toks maziukas. Bet labai grazus.
#22 | Gulok · 2010 August 15 13:27:12
:clap::geras::clap:
#23 | horsiukele · 2010 December 06 17:53:11
Super straipsnis Smile
#24 | wiscius · 2011 February 16 14:00:52
ar cia jie rimtai taip keicia spalvas? http://www.youtube.com/watch?v=KMT1FLzEn9I&feature=player_embedded
#25 | utugnius · 2011 April 14 20:15:17
:aciu: man laibai reikejo mokyklai :hap:
#26 | crab · 2011 July 22 17:17:28
geresnio straipsnio dar nemaciau:hap::thumb::thumb::thumb::thumb::thumb::thumb::thumb::thumb:
#27 | Evelinuteee · 2011 September 22 14:58:27
:clap::thumb::thumb::thumb:
#28 | kikika · 2012 August 20 11:40:05
Fainuoliukai! :hug:
#29 | Jobke · 2017 June 11 13:21:55
Dekui uz puiku straipsni!:aciu:
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 90% [26 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 7% [2 Balsų]
Gerai Gerai 0% [Nėra balsų]
Patenkinamai Patenkinamai 3% [1 Balsas]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8241
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36152173 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma